ANPC efectueaza controale tematice la toate bancile care au in portofolii credite in franci elvetieni, dar si la celelalte implicate in procese, a declarat presedintele autoritatii, Marius Dunca, care a precizat ca si-ar dori sa-i permita legea sa suspende bancilor creditarea.

“Am incercat sa participam la procesul de mediere dintre banci si clientii reprezentati de Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF). Avem un control tematic la operatorii financiar-bancari. Cei de la AURSF  au fost primiti, noi nu. Daca nu ne-au primit in calitate de supraveghetori, poate ne primesc in calitate de controlori”, a spus seful Autoritatii, Marius Dunca.

Controlul a inceput joi.

“Vrem sa vedem daca operatorii finciar-bancari au indeplinit masurile din procesele verbale deja incheiate si au remediat deficientele. Ma refer la comisionul de risc, comision de administrare, daca au eliminat din contracte sau modificari de dobanda nejustificate. Deocamdata legea nu ne da voie sa le interzicem activitatea de creditare, dar va spun sincer ca asta caut: portite legale care sa-mi permita sa le interzic-acolo unde este cazul- sa mai dea credite”, a afirmat Dunca la o conferinta de presa organizata impreuna cu Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) si Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC), dupa finalizarea negocierilor cu bancile pe tema creditelor in franci elvetieni.

ANPC va verifica daca “masurile de reglare a deficientelor” au fost luate de catre institutiile de credit, iar acestea sa dovedeasca cum au solutionat problemele clientilor, presedintele autoritatii precizand ca bancile nu au venit cu nicio masura in sprijinul debitorilor. Controalele au loc la toate bancile care au oferit credite in franci elvetieni si la toate celelalte cu care ANPC are procese.

Seful ANPC a punctat ca autoritatea mai are circa 300 de dosare in instanta impotriva bancilor si inca patru dosare in curs de depunere, adaugand ca va comunica mai multe detalii dupa finalizarea controalelor tematice.

 

Sursa: aici

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)