ARB considera ca masura guvernamentala de restructurare a creditelor a fost gandita din punct de vedere electoral, a afirmat presedintele executiv al organizatiei, Florin Danescu. “Bancile in acest moment probabil ca analizeaza cu atentie acest produs (prin care se vor restructura creditele – n.r.), dar nu am vrea noi, Asociatia Romana a Bancilor, ca inainte de alegeri, sa fie captat raspunsul nostru din punct de vedere politic”, a spus Danescu vineri la conferinta “Cum «albim» economia si crestem incasarile la buget?”, organizata de Ziarul Financiar, fiind intrebat cate banci vor adera la program, avand in vedere ca va fi optional.

El a aratat ca asociatia nu are deocamdata un raspuns pe aceasta tema, insa unul potential este analizat in cadrul comisiilor la nivelul ARB pentru momentul cand va fi solicitat.

“Nu exista un tabel de aderare a bancilor la nivelul asociatiei. (…) in acest moment bancile nu pot raspunde la intrebarea daca vor avea un astfel de produs (destinat restructurarii creditelor – n.r.), intrucat nu este un produs finit. Cand va fi o initiativa confirmata legislativ, atunci bancile, in relatia cu clientii lor, vor utiliza acest produs sau nu”, a mai spus Danescu la insistentele jurnalistilor.

Intrebat daca ARB considera ca “Electorata”, asa cum a fost numita de presa, este mai degraba un program electoral, Danescu a afirmat ca este o intrebare la care s-ar putea aduce multe interpretari, insa ARB considera ca masura s-a dorit sa fie pregatita din punct de vedere electoral.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat joi ca nu poate evalua impactul programului guvernamental de restructurare a creditelor, mai ales ca nu judeca in termeni de bine sau rau, dar a precizat ca banca centrala a insistat ca aceasta operatiune sa fie optionala.

“Cum evaluati impactul? Ca e bun sau rau? Noi nu lucram cu notiuni bun sau rau.Nu este nimic obligatoriu, cine considera ca-i vine bine sa-si amane plata de rate un an sau doi va zice ca este bine, si altora nu le baga nimeni pe cap sau pe gat aceasta reesalonare a creditului. BNR s-a pronuntat ca acest procedeu sa fie voluntar. Se aseaza clientul cu banca sa si negociaza. I se da o oportunitate in plus, o libertate in plus, nu e o schema obligatorie”, a spus Isarescu.

El a reafirmat ca proiectul a fost discutat cu reprezentantii BNR in contextul negocierilor cu FMI, iar banca centrala a insistat foarte mult ca prevederea sa fie optionala atat pentru banci, cat si pentru clienti.

“Mai departe va fi de vazut in momentul in care intra masura in vigoare cati dintre clientii care au datorii fata de banca vor dori sa aiba o astfel de negociere, cate dintre banci vor opta. Este greu de spus in momentul in care este optional si in care lucrurile difera de la o banca la alta, iar clientii pot opta sa aiba aceasta negociere sau sa nu se angajeze in ea (…) Daca un om are 1.000 de lei si da 300 de lei, bineinteles ca-i creste venitul disponibil, ca-i creste consumul. Aici lucrurile sunt foarte clare”, a completat Isarescu.

Seful bancii centrale a reafirmat ca motivatia principala a acestei initiative a Guvernului nu este reducerea creditelor neperformante, ci stimularea consumului.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca operatiunea de restructurare a creditelor va fi aplicata, probabil, de la 1 iulie, dar nu va fi obligatorie, ci optionala atat pentru banci, cat si pentru persoane, conditiile fiind cele convenite cu institutiile financiare internationale.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)