Dobanzile la depozite vor creste anul viitor, insa aceeasi tendinta o vor avea si dobanzile la credite. Este efectul inflatiei, a carei prognoza pentru anul viitor a fost modificata deja in crestere de Banca Nationala. Ultimele luni au adus scumpiri in lant la bunuri si servicii, iar sistemul bancar este printre primele care simt efectele inflatiei. Mai multe banci au inceput deja sa isi modifice ofertele.

 

Si bancherii sunt ingrijorati. Dobanzi mari la credite, clienti putini

„Sunt ingrijorat ca dobanzile cresc, ele sunt bineinteles legate de inflatie, iar cat inflatia creste clientul vrea o dobanda real pozitiva atunci cand isi depune banii la banca”, considera Radu Ghetea, presedintele ARB. Evolutia preturilor din ultimele luni a determinat Banca Nationala sa revizuiasca prognoza de inflatie pentru 2012, de la 3,2 % la 5,1%. Asta face ca dobanzile la depozite, dar si cele la credite, sa creasca usor in 2013.

 

Cum arata dobanzile la banci

Cele mai multe depozite lansate de banci in ultimele doua luni ofera dobanzi mai mari pentru cei care economisesc pe termen lung. Vorbim despre depozite pe 18, 24 sau 36 de luni. „Problema dobanzilor ne preocupa la un nivel deosebit de inalt pentru ca de ele depinde evolutia bussines-ului pe care bancile il ofera in continuare clientilor”, a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Raiffeisen Bank, de exemplu, ofera dobanzi intre 4,85% si 5,55% pentru lei, respectiv intre 3% si 3,40% la euro.

Dobanda creste progresiv de la o luna la alta si la Alpha Bank. Randamentul mediu aici este de 7,1 – 7,2 % pentru produsele in lei, respectiv 5-5,1 % pentru cele in euro.

„Avantajul in cazul depozitelor progresive reprezinta posibilitatea de a capitaliza dobanda lunar in contul depozitului”, comentat Diana Tarus, analist financiar Finzoom.

Banca Transilvania mizeaza si ea pe economisirea de cursa lunga. Rata dobanzii la lei este de 6 % in cazul scadentei de 18 luni si de 5,75 % in cazul celei de 24 luni

Iar Bancpost a lansat un depozit pe 6 luni, la care dobanda pentru prima luna este dubla.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)