Companiile cu peste 50 de angajati sunt obligate, prin lege, sa angajeze persoane cu dizabilitati. Mai precis, 4% din forta de munca trebuie sa apartina acestei categorii dezavantajate si vulnerabile. in cazul in care societatile, prin natura pietei muncii sau a obiectului de activitate, nu pot angaja persoane cu dizabilitati, platesc taxe suplimentare la bugetul de stat.

Companiile au la dispozitie un mecanism fiscal foarte simplu pentru evitarea acestor cheltuieli suplimentare: achizitia de bunuri si servicii de la unitatile protejate in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat.

Firma de curatenie profesionala Piontani Cleaning Services este inregistrata fiscal ca unitate protejata conform Legii 448/2006 privind protectia si promovarea persoanelor cu handicap. Acest lucru insemana ca, apeland la serviciile Piontani, firmele cu peste 50 de angajati pot deduce integral cheltuielile aferente obligatiilor privind angajarea persoanelor cu handicap. Piontani Cleaning Services ofera servicii de curatenie in Bucuresti pentru spatii comerciale si birouri si in Londra pentru clienti casnici.

“Partenerii nostri apreciaza oferta care ne diferentiaza: acordarea unei garantii de 24 de ore pentru calitatea curateniei, atentia pentru detalii, discretia si flexibilitatea. in plus, companiile cu peste 50 de angajati care fac plati lunare la stat in contul fondului de handicap isi pot deduce cheluielile de curatenie deoarece firma Piontani Cleaning Services este inregistrata ca unitate protejata conform Legii 448/2006 republicata, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”, a declarat Ionel Ghita, manager Piontani Cleaning Services.

Iata si un exemplu de calcul: in limita procentului de 4%, firmele trebuie sa plateasca pentru fiecare angajat jumatate din salariul minim pe economie. Daca dintre cei 51 de angajati ai unei societati comerciale, niciunul nu este o persoana cu dizabilitati, atunci compania respectiva va plati 525 de lei la stat. Iar suma datorata autoritatilor creste pe masura ce firma respectiva angajeaza mai multe persoane. Firmele sunt obligate sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

Unitatile protejate sunt operatori economici cu personalitate juridica, indiferent de forma de proprietate si organizare, care au cel putin 30% din numarul total de angajati persoane cu handicap incadrate cu contract individual de munca. Dincolo de aceste avantaje fiscale, societatile comerciale care aleg sa cumpere bunuri si servicii de la unitatile protejate beneficiaza si de alte avantaje. Ele pot demonstra astfel partenerilor de afaceri ca sunt preocupate cu adevarat de integrarea persoanelor cu handicap in societate si ca “pun umarul” la dezvoltarea economiei sociale in Romania.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)