Avuția netă a populației a atins un maxim istoric de 2.082 miliarde lei, după un avans de 8 la sută în cel de-al doilea trimestru al anului 2019 față de aceeași perioadă a anului precedent, se arată în Raportul asupra stabilității financiare prezentat marți de BNR.

În anul 2018, avutia neta a populatiei se majora tot cu 8%, în trimestrul al doilea, până la aproape 1.928,7 miliarde de lei, conform datelor BNR.

Potrivit raportului BNR, avuția populației a recuperat în totalitate pierderile consemnate după declanșarea crizei financiare, iar poziția financiară a populației a continuat să se îmbunătățească, pe fondul evoluțiilor pozitive ale avuției nete, precum și ale veniturilor disponibile.

Principalul determinant al acestei dinamici a fost evoluția activelor imobiliare (+11 la sută), în timp ce activele financiare au înregistrat o scădere de 0,4 la sută în perioada analizată.

Preferința populației a rămas pentru investiții sigure – depozitele și numerarul reprezintă 43% din activul financiar la T2 2019, acestea fiind urmate de către acțiunile necotate și alte participații -24%.

Gradul de îndatorare a înregistrat o diminuare importantă, semnalând eficiența calibrării instrumentului prudențial introdus de la 1 ianuarie 2019, mai arată BNR.

Gradul de îndatorare median pentru creditele noi, acordate în perioada martie-septembrie 2019, a fost de 36%, în scădere cu 9 puncte procentuale față de situația din 2018.

Comparativ cu anul precedent, proporția creditelor nou-acordate debitorilor cu grad de îndatorare peste 45% de la 49 la sută la 13% în perioada martie-septembrie 2019. Potrivit raportului BNR, aceste modificări ale structurii portofoliului sunt de natură să diminueze probabilitatea de nerambursare a creditelor nou-acordate și să îmbunătățească capacitatea debitorilor de a-și rambursa datoriile chiar și în condiții economice adverse.

Creditul nou-acordat populației s-a majorat cu 7%, în termeni anuali, în perioada octombrie 2018 – septembrie 2019, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani – 27,2 miliarde lei.

Creșterea a fost susținută în principal de avansul creditului de consum negarantat (+17%), adică inclusiv cardurile de credit care au cunoscut o creștere importantă.

Potrivit unei analize BankingNews, anul 2019 ar putea marca o performanta. Datel BNR arată că în primele nouă luni din acest an, numărul de carduri de credit a crescut cu aproape 70.000 de unități, în condițiile în care tot anul 2018 aducea un plus de 84.000 de instrumente de plată

Deși împrumuturile ipotecare standard au crescut cu 12% în perioada analizată, această evoluție a fost contrabalansată de dinamica segmentului Prima Casă, care a scăzut cu 34%, în contextul strategiei guvernamentale de reducere treptată a plafonului anual de garanții alocate acestui program.

BNR mai notează că aceste evoluții demonstrează că limitarea gradului de îndatorare, introdus de la 1 ianuarie 2019, nu a constituit o îngrădire pentru accesul la finanțare al populației, existând încă potențial de a crește gradul de intermediere financiară într-o manieră sustenabilă.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)