Banca Comerciala Carpatica a trecut anul trecut pe pierderi, inregistrand un rezultat negativ de circa 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un castig de 38,4 milioane lei in 2013, dupa ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru credite neperformante. Profitul operational s-a situat insa anul trecut la 58,1 milioane lei, in crestere cu 3,6% fata de 2013 si cu 45% peste nivelul bugetat, dar a fost anulat de volumul mare de provizioane constituite pentru creditele neperformante, respectiv de 231,6 milioane lei, arata Mediafax.

“In urma discutiilor cu auditorii bancari si cu Banca Nationala a Romaniei, banca a decis sa inregistreze provizioane suplimentare (IFRS), pentru a egala provizioanele inregistrate conform standardelor locale (RAS)”, se arata in comunicatul bancii. Ca urmare a provizionarii, rata de acoperire a creditelor neperformante a ajuns la 73,4% in decembrie 2014. Totodata, Carpatica a scos din bilant in septembrie credite provizionate integral in valoare de 121,4 milioane de lei si a ramas cu o rata a creditelor neperformante de 38%, mult peste media sistemului bancar, care s-a redus la 15% anul trecut.

Cheltuielile operationale au fost mai mici cu 1,1% anul trecut si au ajuns la 164 milioane lei, iar raportul cost/venit a scazut la 71,9%, fata de 74,46% in anul precedent.

Totodata, venitul net bancar s-a redus cu 1,3%, la 214 milioane lei, pe fondul scaderii soldului brut al creditelor cu 4%, reflectand o abordare mai prudenta a apetitului la risc. Banca a acordat anul trecut imprumuturi noi de 505 milioane lei, iar soldul net al creditelor a ajuns la 1,04 miliarde lei, in scadere cu 15%.

Soldul depozitelor a ajuns la 2,88 miliarde lei, in urcare cu 2,3%, baza de resurse nefiind afectata semnificativ de aspectele reputationale privind arestarea lui Ilie Carabulea la inceputul anului trecut. “Excesul de lichiditate a bancii a fost investit in principal in titluri de stat, in scopul conservarii valorii acesteia pentru o viitoare majorare de capital necesara pentru a putea accelera procesul de creditare”, se mai spune in comunicat.

Raportul credite/depozite s-a plasat la 51,6%. Venitul net din dobanzi a scazut cu 6,8%, la 66,6 milioane lei, cel din comisioane a fost mai mic cu 12,7%, de 24,6 milioane lei. Rata de solvabilitate estimata pentru luna decembrie se situeaza la 10,59%. Capitalurile proprii s-au diminuat cu 43,6%, la 223,62 milioane lei. Banca Comerciala Carpatica este listata la Bursa de Valori Bucuresti, iar cele mai recente tranzactii s-au operat la un pret de 0,0620 lei/titlu, in scadere cu 2,52% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este de 195,07 milioane lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)