Banca Comerciala Feroviara  a trecut pe profit in luna martie 2014. Rezultatul financiar favorabil a fost obtinut ca urmare a cresterii permanente a veniturilor si a aplicarii unei politici prudente de optimizare a costurilor operationale. In aprilie 2014, profitul cumulat a fost de 293 mii lei, iar principalul factor care a contribuit la realizarea acestuia este rezultatul financiar net favorabil, obtinut din activitatea de baza.

Strategia de afaceri a bancii vizeaza IMM si micro intreprinderile. in structura, banca finanteaza preponderent activitatea operationala, acest segment avand in prezent o pondere de aproximativ 80% in volumul de activitate. Orientarea bancii catre segmentul reprezentat de IMM si micro intreprinderi a avut in vedere: i) dinamica mai rapida de crestere a acestui sector; ii) corelarea mai stransa cu structura patrimoniala si operationala a bancii si ii) cererea in crestere de capital circulant pentru segmentul IMM si micro intreprinderi.

Principala sursa de finantare a creditelor este asigurata de atragerea de surse in lei, care a inregistrat o crestere constanta, depasind 400 milioane lei la 30 aprilie 2014. Portofoliul de credite a inregistrat o crestere cu 70% in 2013 fata de 2012, atingand un sold de 316 milioane lei la 30 aprilie 2014. Totalul activelor la finele lui 2013 a fost de 441 milioane lei, in crestere cu 33% fata de 2012. Numarul de clienti a ajuns la 7.853 (30 aprilie 2014), din care 6.198 clienti persoane fizice si 1.655 persoane juridice. De asemenea, numarul mediu anual al tranzactiilor a crescut de pana la 7 ori fata de momentul operationalizarii bancii, iar valoarea medie anuala s-a dublat in 2013 fata de 2012, pana la 199 milioane lei in decembrie 2013.

Indicatorii de performanta s-au imbunatatit constant; banca a inregistrat un nivel corespunzator al adecvarii capitalului de 13,08% (decembrie 2013), fata de 8%, nivel minim reglementat; creditele neperformante se situeaza la nivelul de 1,32% la decembrie 2013; raportul credite/depozite este de 85% la decembrie 2013; banca are o structura bilantiera echilibrata, ce asigura un grad ridicat de autonomie financiara si un nivel bun de lichiditate.
Banca Comerciala Feroviara S.A isi propune sa ramana o institutie de credit specializata pe finantarea pe termen scurt a IMM-urilor si a micro intreprinderilor. Strategia de dezvoltare include accesarea unor linii de finantare externe/cooptarea unor parteneri strategici, extinderea parteneriatelor cu institutii specializate, in vederea participarii la programe de finantare a IMM si imbunatatirea prezentei la nivel national (dezvoltarea retelei teritoriale incepand cu 2015).

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)