România ocupă poziţia 45 în clasamentul ‘Doing Business 2018’, elaborat de Banca Mondială (BM), cu un punctaj total de 72,87 puncte, după Republica Moldova.

Deşi scorul general obţinut de România în acest an este cu 0,17 puncte mai mare decât cel înregistrat anul trecut, ţara noastră a pierdut nouă poziţii în acest clasament anual care analizează, pe baza unor criterii, eco]înomiile unui număr de 190 de ţări.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, România a făcut progrese în domeniul plăţii taxelor, indicator la care se clasează pe locul 42 la nivel mondial, cu opt poziţii mai sus decât anul trecut. Cel mai semnificativ declin a fost la indicatorul ‘obţinerea autorizaţiilor de construire’, unde ţara noastră a pierdut 55 poziţii, clasându-se pe locul 150, faţă de 95 anul trecut.

La indicatorul demararea unei afaceri, România a pierdut două poziţii, fiind pe locul 64 faţă de 62, anul trecut. Durata medie pentru a porni o afacere este de 12 zile, similar cu nivelul de anul trecut.

România a pierdut 13 poziţii la indicatorul ‘obţinerea de credit’, unde se află pe locul 20, faţă de locul 7 în 2016, şi tot 13 poziţii a coborât şi la ‘obţinerea electricităţii’, clasându-se pe locul 147, faţă de 134 anul trecut.

România devansează în acest clasament ţări precum Italia, locul 46, Ungaria, locul 48, Bulgaria – locul 50, Belgia – 52, dar se situează în urma unor ţări precum Estonia, aflată pe poziţia 12, Lituania – 16, Letonia – 19, Polonia – 27, Cehia – 30, Kazahstan – 36, Slovenia – 37, Slovacia – 39, Serbia – 43, Republica Moldova – 44.

Totodată, România a înregistrat progrese la creşterea fiabilităţii infrastructurii şi la înregistrarea proprietăţii, îmbunătăţind calitatea administrării terenurilor prin digitalizarea înregistrării proprietarilor şi a terenurilor, se arată în raportul BM.

Din cele 190 de ţări analizate de Banca Mondială în raportul ‘Doing Business 2018’, primele locuri sunt ocupate de Noua Zeelandă (86,55 puncte), urmată de Singapore, Danemarca, Coreea de Sud, Hong Kong, SUA şi Marea Britanie. Pe ultimele locuri ale clasamentului se află Venezuela (30,87 puncte), Eritreea (22,87 puncte) şi Somalia (19,98 puncte).

Banca Mondială subliniază că un număr record de 119 de economii au făcut 264 de reforme anul trecut pentru a uşura demararea unei afaceri, a crea locuri de muncă şi a atrage investiţii.

‘Crearea de locuri de muncă este unul din câştigurile transformaţionale pe care ţările şi comunităţile le pot obţine când sectorului privat îi este permis să înflorească. Reglementările echitabile, transparente şi eficiente, care promovează afacerile, îmbunătăţesc guvernanţa şi luptă împotriva corupţiei’, a afirmat directorul general al Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva.

Raportul instituţiei financiare internaţionale analizează 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obţinerea unui credit, accesul la reţeaua de electricitate şi tranzacţiile transfrontaliere.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)