Banca Transilvania a înregistrat în trimestrul I 2014 un profit brut de 123,5 milioane lei, mai mare cu 23% fata de aceeasi perioada a anului 2013, respectiv un profit net de 103,4 milioane lei. La sfarsitul primelor trei luni ale acestui an, activele bancii totalizeaza 32.924 milioane lei, soldul creditelor este cu 2,5% mai mare decat era la finalul anului 2013, iar totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienti este cu 3% peste nivelul de la sfarsitul anului 2013 – cresterile sunt peste nivelul bugetat.

În primul trimestru din 2014 Banca Transilvania a  acordat, atat companiilor, cat si persoanelor fizice,  peste 22.700 de credite noi, în valoare totala de 2.315 milioane lei.

Ömer Tetik, Directorul General al Bancii Transilvania, afirma: “Obiectivul major al bancii, pentru 2014, este cresterea veniturilor si eficientizarea proceselor. Cifrele arata cresteri semnificative ale volumelor tranzactiilor prin BT si ale veniturilor operationale, care  cresc mai repede decat activele bancii. Clientii nostri folosesc din ce în ce mai mult servicii bancare oferite de BT, devenim banca lor principala. Pe partea de creditare focusul nostru este cresterea responsabila, unde segmentul persoane fizice si firme mici, adica retailul, ramane tinta principala”.

REZULTATE FINANCIARE BT 2014 – detalii:

Continuarea sustinerii  economiei reale, dezvoltarea unor produse si servicii noi –  concentrarea pe cresterea activitatii în toate ariile de interes pentru banca – a dus la cresterea veniturilor operationale ale Bancii Transilvania în primul trimestru din 2014. Acestea a ajuns la 425 milioane lei, cu 19% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost de 357 milioane lei. Marja neta a dobanzii a fost de 3,36%, în trimestrul I 2014.

Rezultatul pozitiv din anul 2014 al Bancii Transilvania a fost sprijinit inclusiv de initiativele de eficientizare a activitatilor, respectiv de cele de control al costurilor, care au dus la o îmbunatatire a raportului cost/venit cu aproape 300 puncte de baza fata de trimestrul I 2013, ajungand la 46,9% în trimestrul I 2014.

La 31.03.2014, soldul creditelor BT era de 19.641 milioane lei, iar resursele atrase de la clienti au ajuns la 26.674 milioane lei, raportul credite – depozite fiind de 73,63%.

A crescut, de asemenea, numarul de clienti activi ai bancii – persoane fizice si companii -de la 1,76 milioane de clienti, la 31.12.2013, la aproape 1,78 milioane, la 31.03.2014. Atentia Bancii Transilvania a fost dedicata clientilor retail si  IMM, precum si segmentelor specializate, cum sunt agricultura si domeniul medical. În corelatie cu cresterea bazei de clienti activi, numarul de operatiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 14% fata de aceeasi perioada a anului 2013.

Banca Transilvania a pastrat în decursul ultimilor ani politica de creditare prudenta, punand accent pe dispersia riscurilor. Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 12,97% din totalul portofoliului de credite al Bancii Transilvania, la sfarsitul trimestrului I 2014, fiind sub media sistemului bancar din Romania. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent si garantii ipotecare reprezinta 123,4%, avand un nivel relativ constant pe parcursul ultimilor doi ani.

În ceea ce priveste cheltuielile nete cu provizioanele pentru active si angajamente de creditare, acestea sunt de 102 milioane lei, Banca Transilvania aplicand si în cursul trimestrului trecut aceeasi politica de provizionare prudenta, adoptata înca de la începutul crizei financiare. Strategia are ca rezultat consolidarea stabilitatii financiare a bancii. Soldul total al provizioanelor este de 2.607 milioane lei, la data de 31 martie  2014, fata de 2.493 milioane lei, la sfarsitul anului 2013.

Banca Transilvania a încheiat primul trimestrul din 2014 cu un portofoliu de 2,14 milioane carduri, generand tranzactii cu 15% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor a depasit 17%. Trimestrul I 2014 a adus  cresteri consistente pentru Banca Transilvania, pe domeniul retail, fiind acordate credite în valoare de 379 mil.lei. În ceea ce priveste companiile, în cursul trimestrului I al anului curent, banca a acordat aproximativ 5.800 de credite noi, cu o expunere medie pe client de 331 mii lei.

Solvabilitatea bancii este de 13,49%, luand în considerare profitul cumulat al primului trimestru. Dna Luminita Runcan va ocupa, dupa obtinerea avizarii BNR, functia de Director General Adjunct-Chief Risk Officer, în prezent fiind Director General Adjunct – Trezorerie în cadrul BT.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)