Rezultatele financiare consemnate de Banca Transilvania în 2018 confirmă faptul că instituția de credit din Cluj-Napoca a devenit oficial cea mai mare bancă din sistemul bancar local, după active, devansând BCR.

Banca Transilvania reușește astfel să devină liderul industriei de profil, după ce în ultimii ani a acumulat cotă de piață în urma unei dezvoltări organice agresive și a celor două tranzacții de cumpărare a Volksbank și Bancpost.

Rezultatele pe 2018 arată că Banca Transilvania avea la finalul anului trecut active în valoare de 74,1 miliarde de lei. Comparativ, BCR a comunicat că deținea la finalul lui 2018 active în valoare de 71,5 miliarde de lei.

Povestea BT

Banca Transilvania a cumpărat Volksbank în anul 2015, iar la final Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, afirma: “Rezultatele financiare indica faptul ca 2015 a fost cel mai bun an din istoria BT si confirma ca am reusit sa ne atingem obiectivele de crestere organica, in paralel cu achizitia si integrarea Volksbank Romania. Suntem preocupati de eficientizarea, in continuare, a modelului nostru de business, de investitii in oameni si in tehnologie. In contextul unui climat global si regional foarte volatil, pentru noi ramane esentiala relatia cu clientii nostri, care va fi si in continuare constructiva si rezonabila, iar noi vom avea o atitudine responsabila si rationala in tot ceea ce intreprindem. Vom continua sa sustinem economia romaneasca si antreprenorii, indiferent de marimea lor si suntem optimisti privind potentialul de dezvoltare a pietei locale”.

În 2016, raportul anual la BNR confirmă urcarea oficială a Băncii Transilvania pe locul doi în topul băncilor dupa active, devansând BRD, cu active de 51,78 miliarde de lei si o cotă de piață de 13,15%.

În cei 25 de ani de când a început povestea BT, Banca Transilvania a reinvestit în România, în creşterea businessului său, aproape tot profitul obținut, reuşind astfel să susțină economia, companiile, antreprenorii şi visele românilor. Doar în ultimii 10 ani BT a creditat aproape 75.000 de companii, care la rândul lor susțin 1,3 milioane de angajați şi familiile lor. De asemenea, tot în ultimii 10 ani Banca Transilvania a plătit taxe la bugetul de stat de peste 3,7 miliarde lei şi a investit peste 1,1 miliarde lei în dezvoltarea activității.

“BT este unul dintre cei mai activi susținători ai proiectelor sociale şi educaționale, cu o medie de 23 milioane de lei investiți anual în sport, comunități şi educație. Suntem suporterul numărul 1 al baschetului românesc şi partenerii numărului 1 mondial în tenis, Simona Halep. Susținem anual peste 1.000 de proiecte de implicare şi responsabilitate socială. La rândul ei, Bancpost a fost prima bancă din România privatizată integral şi un jucător activ în comunitate. Banca Transilvania va continua această direcție şi îşi asumă responsabilitatea ca principal susținător al dezvoltării economiei, al companiilor şi al oamenilor prin acordarea de finanțări şi contribuția la realizarea unor planuri individuale. Prioritățile noastre se vor îndrepta şi de acum încolo spre inovație şi tehnologie, pentru a simplifica şi eficientiza relația clienților cu BT”, au anunțat oficialii instituției de credit anul acesta, la împlinirea a 25 de activitate.

Ömer Tetik, Banca Transilvania: “Nu am putut să ne bucurăm pentru unde am ajuns!”

Câteodată și succesul poate avea un gust amar. Chiar dacă nu pare a fi o teorie credibilă, există situații în care anumite evenimente neprevăzute pot umbri momente care în mod normal ar fi trebuit să te împlinească. Este și cazul Băncii Transilvania, care se pregătește să sărbătorească anul acesta o realizare incredibilă, respectiv preluarea statutului de lider al industriei bancare din România în funcție de nivelul activelor.

Celebra taxă pe lăcomie, instituită de Guvern înainte de Revelion, a bulversat întreaga comunitate bancară. Un caz special îl constituie însă Banca Transilvania, care tocmai se pregătea să sărbătorească faptul că a ajuns cea mai mare bancă românească. ”Nu am putut să ne bucurăm pentru unde am ajuns!”, a menționat Ömer Tetik, într-un discurs fulminant susținut la finalul săptămânii trecute, în cadrul unei conferințe comune organizată de Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România.

Ömer Tetik a ținut să se adreseze jurnaliștilor, evocând eforturile pe care Banca Transilvania le-a susținut până acum. ”Pare că ne-am străduit degeaba, ca să fim penalizați suplimentar cu o taxă pe active care înseamnă naționalizarea profiturilor. Am investit aproape 2 miliarde de lei în discounturi la credite în programele de conversie din franci elvețieni destinate clienților Volksbank și Bancpost și am susținut programele statului român – Prima Casă sau Start-Up Nation. De asemenea, doar în ultimii 10 ani, Banca Transilvania a creditat aproape 75.000 de companii, care la rândul lor susțin 1,3 milioane de angajați şi familiile lor. Tot în ultimii 10 ani Banca Transilvania a plătit taxe la bugetul de stat de peste 3,7 miliarde lei şi a investit peste 1,1 miliarde lei în dezvoltarea activității. De la înființare, BT a reinvestit în România, în creşterea businessului său, aproape tot profitul obținut. Acum, cu taxa asta pe lăcomie, ne gândim dacă nu era mai bine să dăm acționarilor dividende”, a precizat bancherul.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)