După reacțiile venite de la Viena prin care acționarii BCR, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank au transmis presei primele puncte de vedere despre taxa pe active, astăzi vin și precizări de la Banca Transilvania. Prin mesajul transmis în poziția oficială, banca din Cluj vorbește despre “o naţionalizare a profiturilor”.

”Vedem ca suntem penalizati suplimentar cu o taxa pe active, care, in opinia noastra, inseamna nationalizarea profiturilor, chiar daca Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marja redusa, impusa de Stat. Aceasta, dupa ce am investit aproape 2 miliarde lei in discounturi la credite in programele de conversie din franci elvetieni destinate clientilor Volksbank Romania si Bancpost si dupa ce am sustinut programele Statului Roman – Prima Casa, Start-Up Nation si cele ale FNGCIMM. Contrar opiniilor recente privind reticenta bancilor in creditarea business-urilor romanesti, ele au continuat sa sustina antreprenorii. De exemplu, in ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microinterprinderi locale. Acum, noi, impreuna cu aceste IMM-uri si alaturi de populatie, vom suporta costurile taxei.

In acest context, avand in vedere incertitudinea generata de discutiile legate de aceasta taxa, precum si turbulentele econonomice pe care taxarea suplimentara le va aduce, nu avem intentia sa continuam planul de achizitii in Romania, asa cum ne propusesem. Consolidarea sistemului bancar din tara noastra – la care Banca Transilvania a contribuit prin achizitia Volksbank Romania si Bancpost – este in beneficiul direct al clientilor, conducand la reduceri de costuri, dar este improbabil ca acest lucru sa continue in lumina atitudinii actuale fata de banci.

In continuare, sunt putine informatii in legatura cu taxa pe active, atat referitor la baza impozabila, cat si legat de modalitatea de aplicare, iar Banca Transilvania, cel mai mare sustinator al economiei romanesti, nu a fost implicata ca partener in discutiile de pana acum. Cele mai recente informatii avansate de media despre nivelul taxei nu sunt realiste si ar duce la dezechilibre imediate si grave atat in sectorul bancar, cat si la nivelul intregii economii, cu efecte directe asupra populatiei si antreprenorilor locali.

Dobanzile din piata bancara sunt rezultatul costurilor bancilor si a concurentei pentru clienti. Taxarea suplimentara (mai ales la un nivel agresiv) va creste costurile bancilor. Este destul de probabil ca bancile vor fi nevoite sa reduca costurile, sa isi reajusteze preturile si sa limiteze investitiile. Banca Transilvania a ajuns aici in 25 de ani de dezvoltare continua si responsabila, in care a capitalizat profitul si a majorat capitalul cu bani de la actionari – acest lucru ne permite acum sa creditam toate tipurile de clienti – atat IMM-uri, cat si populatie. Lipsa profitului va limita capacitatea noastra de dezvoltare si acest lucru insemna ca tot mai putine categorii de clienti vor avea acces la finantare, lucru care se va vedea tocmai in limitarea creditarii companiilor mici si a populatiei.

FEEDBACK ARTICOL

Relevant8.4
Captivant7.2
Edificator7.8
Util7.8

Rate It

7.8

13 votes

PĂREREA TA CONTEAZĂ! Acordă o notă acestui articol în funcție de cât de relevant, captivant, edificator și util este pentru tine!

O economie puternica are nevoie de banci puternice, iar masurile despre care discutam nu sunt deloc in directia buna – Romania este o tara in dezvoltare si trebuie sa continue cresterea pentru a recupera decalajele fata de tarile vestice.”, se arată în Punctul de vedere BT referitor la taxa suplimentară a activelor publicat de bancă, la cererea Ziarului Financiar.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)