Patru romani si un italian sunt cei cinci bancheri ce fac parte din echipa agentiei Banca Transilvania din Roma (Italia) si care au ca obiectiv impunerea institutiei de credit clujene intr-o stat occidental unde tara noastra este reprezentata de o comunitate importanta de romani plecati sa munceasca in strainatate.

De fapt, acest lucru fac si cei patru bancheri delegati sa reprezinte Banca Transilvania si implicit Romania in fata clientilor romani si italieni din Cizma. Banca Transilvania a ales un mod inedit de a se prezenta in Italia, agentia din Roma adoptand numeroase elemente traditionale romanesti pentru a propaga imaginea Romaniei.

Vorbim despre iile traditionale care au devenit uniforme pentru consilierii bancari, despre borcane cu muraturi si dulceata care promoveaza autenticul romanesc si tablouri pitoresti cu peisaje din Ardeal care te transpun in zona fascinanta a Transilvaniei.

Pentru a fi reprezentata cat mai bine in Italia, Banca Transilvania a alcatuit o echipa, mizand pe oameni formati in cadrul bancii, unii cu zeci de ani de experienta pe diverse pozitii in departamentele institutiei de credit. Publicatia online www.bankingnews.ro a obtinut, in exclusivitate, informatii detaliate despre experienta, abilitatile si pasiunile bancherilor ce lucreaza pentru singura banca romaneasca din Italia si, totodata, va poate prezenta opiniile formulate de cei cinci bancheri ai sucursalei BT Italia despre noua lor experienta profesionala.

Directorul sucursalei BT Italia este Andrei Has, persoana cu o experienta in banking de 12 ani, facand parte din echipa Bancii Transilvania din anul 2002. Anterior desemnarii in functia de sef al echipei de bancheri de la Roman, Andrei Has a ocupat diverse posturi pe operatiuni, project management si management sucursale, respectiv ofiter conformare (2002 – 2003), Ofier compensare electronica (2003 – 2005), Sef Serviciu compnsare electronica (2005 – 2006), Sef Centrul de Decontari Bucuresti (2006 – 2007), Director Sucursala BT (2007 – 2011), Manager Proiecte Speciale (2011 – 2013). Inainte de a lucra la Banca Transilvania, Andrei Has a ocupat, in perioada 1999 – 2002, postul de economist (responsabil activitati comert exterior) la Romval S.A. Cluj-Napoca.


Directorul sucursalei BT Italia a absolvit Facultatea de Sudii Economice Clu-Napoca – Sectia Management si a urmat de cursuri de Leadership, Time Management, Compensare electronica – transfond, Broker – BVB. Seriozitatea, ambitia, punctualitatea si spiritul antreprenorial sunt principalele puncte forte ale oficialului Bancii Transilvania. Andrei Has este pasionat de lectura, istorie, filme documentare si calatorii.

”Experienta de a lucra in Italia este interesanta si, in acelasi timp, foarte provocatoare. In primul rand, sistemul bancar este unul extrem de competitiv, atat din punct de vedere al numarului bancilor prezente pe piata, cat si al produselor bancare. In al doilea rand, avem de facut fata unor provocari specifice categoriei de clientela careia ne adresam in mod prioritar, comunitatea romaneasca din Italia: distantele mari, integrarea buna a acestora in mediul socio-cultural italian, ofertele specifice din partea altor banci locale. Italia ca tara este extrem de bogata din punct de vedere istoric, architectural, al frumusetilor naturale, etc. Criza din ultimii ani a franat oarecum dezvoltarea, insa, din fericire, efectele negative nu sunt atat de mari ca in cazul altor tari din regiune. Poporul italian este cald,
prietenos, iar bariera privind limba italiana este usor de trecut”, a declarat Andrei Has pentru publicatia online www.bankingnews.ro.

Camelia Diaconu, doamna care ocupa functia de Risc Manager are o experienta de 20 de ani in cadrul Bancii Transilvania. A inceput activitatea in anul 1994 la sucursala Cluj a BT, la operatiuni, contabilitate, trezorerie, a trecut apoi in intervalul 2003 – 2008 la Centrala BT, resurse umane – sef serviciu payroll, iar din mai 2008 pana in decembrie 2013 a ocupat pozitia de operations manager BT. Absolventa de stiinte juridice, Camelia Diaconu are urmatoarele calitati: acuratete, atentie la detalii si conformarea cu cerintele legislative.

Interesant este faptul ca una dintre pasiunile sale este reprezentata interesul pentru cunoasterea altor culturi, altor limbi si popoare, jobul din Italia potrivindu-se ca o manusa. “Doar de aproape patru luni in Italia, pot spune ca italienii sunt un popor deschis si prietenos, entuziast. Exista, desigur, diferente culturale, de organizare si de functionare, inclusiv in mediul de business, pe care este necesar sa le intelegem si la care sa ne adaptam, pastrandu-ne identitatea”, evidentiaza Camelia Diaconu, vorbind despre noua experienta profesionala.

Andreea Groza, Client Advisor sucursala BT Italia, a ales o cariera in banking in urma cu 8 ani. In perioada 2006-2007, Andreea Groza a ocupat pozitia de ofiter front office la Banca Transilvania, apoi intre anii 2007 si 2009 a fost consilier clienti persoane fizice la Banca Transilvania, dupa care – in intervalul 2009-2013 – a fost sef agentie BT Constanta. Inainte de a ajunge in domeniul bancar, oficialul BT Italia a fost contabil primar pentru trei ani (2003 – 2006).

Andreea Groza a absolvit Universitatea Spiru Haret – Facultatea Management Financiar Contabil, puntele sale forte fiind constituite de dinamism, optimism, adaptabilitate mare la schimbari, seriozitate, entuziasm cu privire la invatarea de lucruri noi, forta de munca, corectitudine si seriozitate. Hobby-uri sale sunt sporturile in aer liber si in sala, calatoriile si cititul. ”Experienta la BT Italia mi-a adus provocari si lucruri noi. Italia este o tara superba, Roma este un oras minunat. M-am adaptat foarte bine”, sustine Andreea Groza.

Cristian Toparcean, Client Advisor sucursale BT Italia, are o experienta in banking de aproape 4 ani pe postul de Administrator de Cont Banca Transilvania. Tanarul bancher a absolvit Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor Babes-Bolyai Cluj Napoca; masteratul la specializarea Banci si Piete de Capital – Linia Inginerie Financiara (engleza). Se descrie ca fiind perseverent, cu spirit organizatoric si capacitatea de adaptare rapida. Cristian Toparcean este pasionat de sport – fotbal, MTB crosscountry, trekking, fitness. Despre experienta de a lucra in Italia si la BT Italia, Cristian Toparcean spune: ”Este o provocare de a reusi pe o piata noua”.

Singurul italian din echipa de la bancheri de la BT Italia, Raimondo Ruggeri, ocupa functia de Client advisor, acesta fiind si primul job in domeniul bancar. Raimondo Ruggeri a absolvit in 2004 Istituto di Istruzione Superiore Montefeltro – Accounting, in 2009 University Alma Mater Studiorum, Bologna – degree in Natural Science, iar in 2013 University of Florence – diploma in Fauna Science.

Raimondo Ruggeri este politicos, echilibrat si serios, are spirit de echipa, capacitate de a gestiona independent responsabilitatile si capacitate de acumulare rapida a cunostintelor noi. Este pasionat de animale (cai), tracking, ski, fotbal, literatura si limbi straine. ”In calitate de angajat italian al unei companii romanesti, pot sa spune ca este o experienta foarte interesanta. In relatiile cu clientii, imi folosesc experienta comerciala dobandita in activitatea anterioara”, subliniaza Raimondo Ruggeri.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)