Peste 85% din detinatorii privati de obligatiuni elene aflate sub incidenta legii din Grecia, peste pragul de 75% asumat de autoritatile de la Atena, s-au angajat la o preschimbare a titlurilor, destinata reducerii datoriei statului. Termenul final pentru anuntarea acceptului a expirat joi seara, la ora 20:00 GMT (22:00 ora Romaniei). Obligatiuni de aproximativ 177 miliarde de euro, din totalul de 206 miliarde de euro eligibil pentru preschimbare, se afla sub incidenta legii elene. “Daca totul merge bine, vom putea anunta ca o povara importanta, de 105 miliarde de euro, a fost ridicata de pe poporul elen”, a declarat ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos (foto).

Preschimbarea obligatiunilor si reducerea datoriilor catre creditorii privati reprezinta o conditie a statelor din zona euro si a FMI in pachetul de ajutor financiar de 130 de miliarde de euro.

In cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, creditorii privati vor accepta pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor. Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la circa 74%.

Pachetul de ajutor financiar de 130 de miliarde de euro de la statele din zona euro si FMI include si reducerea la jumatate a datoriilor Greciei catre investitorii privati, in valoare de circa 206 miliarde de euro. Din acest total, 177 de miliarde de euro reprezinta obligtiuni emise sub incidenta legii elene.

Anuntul privinda rezultatele participarii la preschimbarea de titluri nu va reprezenta finalul discutiilor cu investitorii privati, intrucat ramane problema unor obligatiuni emise sub incidenta altor state, precum Marea Britanie, Elvetia, Japonia, SUA si Franta, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Detinatorii acestor obligatiuni vor avea termen pana pe 11 aprilie sa le preschimbe.

Grecia are optiunea de a nu mai plati nimic pentru aceste titluri sau sa aplice o pierdere mai mare. Orice varianta alege, guvernul elen se va confrunta probabil cu procese intentate de investitori.

Decizia depinde de nivelul de participare al detinatorilor de obligatiuni sub incidenta legii elene. Pentru a intruni conditia FMI si zonei euro privind sustenabilitatea datoriei, Grecia are nevoie de o rata de participare de 95-100%. Daca rata participarii va fi sub nivelul vizat, Grecia s-ar putea sa nu plateasca obligatiunile emise sub legea altor state.

Datoria Grecie se situeaza in prezent la circa 350 de miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 160% din PIB, iar stergerea datoriilor vizeaza diminuarea nivelului de indatorare spre 120% din PIB pana in 2020.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)