Sistemul bancar deja a inceput sa dea semne de ajustare sai ne apropiem de reinceperea unui nou ciclu de creditare. O spune Mihai Patrulescu, senior economist la UniCredit Tiriac Bank, intr-un interviu pentru portalul KeysFin. In timp ce multe credite au ajuns la maturitate sau au fost refinantate, bancherii pregatesc noi oferte in special in lei.

Vorbind despre readucerea creditarii la un nou punct zero, Mihai Patrulescu spune ca “sistemul bancar deja a inceput sa dea semne de ajustare. O parte din creditele de consum acordate in perioada 2005-2008 au ajuns la maturitate, iar altele au fost refinantate in decursul anilor trecuti. De asemenea, gradul de indatorare al persoanelor fizice a scazut. Astfel, ne apropiem de reinceperea unui nou ciclu de creditare, dar este important sa notam ca dinamica acestuia va fi mult mai temperata decat in perioada 2005-2008.”

Creditele de consum vor rezista, insa se vor acorda prudent. Creditele ipotecare in lei sunt in “trend”

“Consideram ca sistemul bancar a devenit mult mai prudent in perioada de dupa criza. Evaluarea riscului s-a imbunatatit, au fost introduse noi norme de creditare, iar sistemul bancar a facut pasi importanti in convergenta spre modelul din zona euro. In aceste conditii, observam o repozitionare a cererii din partea clientilor, cat si a produselor oferite de banci…

Creditul imobiliar in lei a avut o dinamica accelerata in ultimul an si anticipam ca aceasta va continua in detrimentul creditului imobiliar in valuta”, conchide economistul de la UniCredit Tiriac Bank.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)