Zece banci au fost amendate si in Cluj. Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Cluj a desfasurat o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale la incheierea contractelor de credit de consum, cu sau fara ipoteca. In urma desfasurarii actiunilor de control, la 10 unitati bancare au fost constatate neconformitati pentru care au fost aplicate 13 sanctiuni contraventionale in valoare de 73.000 lei, fiind dispuse masuri de intrare in legalitate.
Potrivit unui comunicat de presa al OPC Cluj, principalele neconformitati se refera la unele anexe care fac parte din contract (cererea de credit, fisa informatiilor personale, acordul de consultare a bazei de date, contractul riscuri bancare, planul de rambursare credit, contractele de ipoteca asupra conturilor), sunt redactate cu fonturi greu lizibile, marimea caracterelor fiind mai mici de 12 puncte.
“Bancile nu utilizeaza la intocmirea contractelor informatii complete, clare si usor de inteles. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), potrivit mentiunilor aratate in contract, se calculeaza pe baza ipotezei conform careia rata dobanzii remuneratorii aferente creditului si celelalte costuri vor ramane fixe in raport cu nivelul initial si se aplica pana la incetarea contractului. Aceasta ipoteza este incorecta atata timp, cat dobanda este variabila, deci poate scadea, in situatia in care valoarea indicelui de referinta sau alte costuri scad pe durata derularii creditului. Alte nereguli se refera la faptul ca in contract, operatorul economic, pentru calculul dobanzii penalizatoare, face trimitere la prevederile art.38 din OUG 50/2010, fara a descrie conditiile, operatorii economici mentioneaza ca „prezentul contract” constituie titlu executoriu potrivit OUG 99/2006, fara a descrie contextul sau operatorii economici utilizeaza termenul de dobanda remuneratorie, termen care nu este intalnit in prevederile legale in vigoare. Din contract nu rezulta clar serviciile care nu se comisioneaza prin perceperea comisionului unic, tipul de dobanda, nu se mentioneaza clar sumele restante la care se aplica dobanda penalizatoare, nu se mentioneaza conditiile care guverneaza calculul ratei dobanzii aferente creditului, conditiile si procedura pentru modificarea ratei dobanzii aferente creditului”, se arata in documentul citat.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)