Arhitectura financiara in Romania este intr-un proces de evolutie pozitiva dar incetinit  atat la nivelul participantilor, produselor, precum si la nivelul clauzelor contractuale prevalente. Bancile pierd in mod normal anumite procese cu persoane fizice. BNR si in acest caz insista public pe lipsa oricarei implicari in conflictul dintre banci si persoane fizice, spune Lucian Isar, Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, pe pagina personala.

Insolventa personala, o componenta normala si naturala a economiei de piata, este acceptata in anumite tari supervizate de FMI, dar surprinzator nu si in Romania.

In anumite economii, fata de care ne raportam, arhitectura financiara, relatiile dintre participanti si suportul legal este rezultatul a numerosi ani de experimentari. Din aceasta perspectiva, piata financiara Romaneasca este relativ tanara si lipsita de experienta atat in ce priveste tehnica financiara moderna precum si in ce priveste maniera de negociere intre clienti si entitatile din industria financiara.

Relatiile dintre clienti si banci se pot transa rapid iar raportul de forta se poate echilibra in mod evident doar prin implicarea BNR ca si parte in procesele in care sunt implicati mai multi clienti. BNR nu doar ca a validat fiecare norma in parte inainte de a acorda bancilor permisiunea de a credita populatia dar prin procesul de control anual ar fi avut posibilitatea de modificare, date fiind imixtiunile frecvente la nivel de detaliu.

Anumite institutii financiare au uitat de buna credinta care a ghidat configurarea contractului la inceputul relatiei cu clientii persoane fizice deoarece intre timp au reevaluat pozitionarea strategica in Romania de la una pe termen lung la un exit iminent.
Insolventa personala este o componenta naturala a cadrului economiei de piata. In anumite tari are o istorie indelungata. De exemplu, forma moderna de intelegere a relatiilor intre parti a intervenit in UK la mijlocul secolului 19 si a reprezentat unul din elementele care au accelerat dezvoltarea economiei. Forma actuala in Romania este similara situatiei din UK inainte de mijlocul secolului 19.

Romania are un cadru economic distorsionat si viciat. Anumite elemente ale economiei de piata sunt implementate cu “celeritate” iar altele ca din intimplare evitate. Referitor la insolventa personala este ciudat cum este introdusa in anumite tari si evitata in altele, desi acestea se afla tot sub programe FMI. Insolventa personala permite flexibilizarea si dinamizarea pietei creditului cu beneficii atat pentru debitori precum si pentru banci.

Pe langa problemele legate de cadrul legal, eliminarea clauzelor abuzive la nivel de sistem si introducerea institutiilor economiei de piata( e.g. institutia insolventei personale), cea mai mare problema ramine incapacitatea guvernantilor de a reporni cresterea economica mai ales intr-o economie emergenta si cu potential de crestere. mai spune Lucian Isar pe http://lucianisar.com/

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)