Ponderea clientilor care intentioneaza sa-si schimbe banca s-a dublat in ultimul an, in timp ce 70% dintre clienti ar fi dispusi sa ofere bancilor si mai multe informatii personale, daca astfel s-ar imbunatati nivelul serviciilor de care beneficiaza, se arata in studiul Global Consumer Banking Survey, lansat de Ernst & Young. In cadrul acestui sondaj global au fost chestionati 28.560 de clienti persoane fizice ai bancilor din 35 de tari din intreaga lume. Conform rezultatelor studiului, la nivel global numarul celor care sunt clienti ai unei singure banci a scazut la 31% in 2012, de la 41% in 2011, in timp ce numarul celor care lucreaza cu doua sau trei banci a crescut de la 21%, la 32% in aceeasi perioada. Aceasta tendinta de multi-bancarizare a fost determinata, in mare masura, si de dorinta clientilor de a obtine rate mai bune (34%), respectiv servicii mai bune (34%).

La nivel global, doar 44% dintre clienti afirma ca bancile cu care lucreaza isi adapteaza produsele si serviciile pentru a veni in intampinarea nevoilor lor. 70% dintre clienti ar fi dispusi sa furnizeze mai multe informatii personale, daca astfel s-ar imbunatati nivelul de servicii si produse de care beneficiaza.

Datorita accesibilitatii la orice ora si confortului oferit, internet bankingul e din ce in ce mai popular printre clientii care fac tranzactii simple. Cu toate acestea, accesul la agentii si la consilierii din cadrul bancilor ramane esential pentru nivelul general de satisfacere al clientelei, mai ales pentru tranzactii complexe. Clientii isi doresc flexibilitatea de a utiliza diferite canale pentru diferite tipuri de tranzactii sau interactiuni cu banca, la diferite momente in cursul saptamanii si apreciaza mai degraba confortul interactiunii cu banca decat accesul printr-un anume canal de distributie.

„Aceasta arata ca personalizarea inseamna nu doar o utilizare mai buna a datelor clientului pentru a adapta oferta de produse la nevoile lui, ci si tehnologia care sa-i ofere mai mult control asupra modului si momentului in care acesta interactioneaza cu banca. Probabil ca, in urmatorii ani, vom vedea o evolutie in abordarea bancilor in ceea ce priveste canalele de distributie, de la multi-channel la omni-channel”, spune Gelu Gherghescu, partener de audit si asistenta in afaceri la Ernst & Young Romania.
Fidelizarea clientilor inseamna servicii imbunatatite, comisioane mici si transparenta.

 

Programele de fidelizare a clientilor sunt tot mai frecvente. 27% dintre respondenti spun ca sunt inscrisi intr-o astfel de schema, cu 50% mai mult decat in 2011. Totusi, clientii se asteapta la mai mult, majoritatea covarsitoare fiind de parere ca utilizarea a trei sau mai multe produse de la aceeasi banca ar trebui sa atraga servicii imbunatatite (86%), comisioane mai mici sau rate de dobanda mai bune la conturile de economii (91%).

„Se pare ca clienti se asteapta ca astfel de practici, pe care le intalnesc frecvent in cazul altor tipuri de furnizori de servicii, sa fie mai prezente si in serviciile financiare”, mai spune Gelu Gherghescu.

“Pretul ramane esential pentru satisfactia clientelei“, afirma Pierre Pilorge. “Pe masura ce incep sa preia controlul asupra relatiei lor cu banca, clientii asteapta o informare mai clara asupra comisioanelor pe care le platesc. Ei sunt mai dispusi ca niciodata sa prospecteze piata si vor sa aiba controlul asupra sumelor pe care le platesc in schimbul serviciilor primite“.

Consumatorii apreciaza foarte mult informatia si sfaturile persoanelor pe care le cunosc si in care cred. La nivel global, majoritatea consumatorilor (71%) se bazeaza pe recomandarile personale ale grupului de apropiati pentru a obtine informatii despre produsele si serviciile bancare. Mai mult, in proportie de 55% consumatorii recurg si la comunitatile online sau retelele sociale pentru sfaturi.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)