Bancile isi fac campanii de promovare prin care isi anunta potentialii clienti  de costuri tot mai mici. Primavara este sezonul promotiilor la creditele de nevoi, iar clientii care isi doresc un imprumut de consum, incep sa se informeze. Citesc si fac calcule, de cele mai multe ori direct pe site-urile bancilor, acolo unde vad oferta.

Datele prezentate pe site-urile de comparatie, prin presa si chiar modelele de calcul ale bancilor nu corespund deloc, dar absolut, cu ceea ce gaseste clientul pe site-ul bancii. Si aici  ma refer la calculatorul pus la dispozitia clientilor. La ghiseul bancii, desigur, cifrele se schimba.

Astfel de probleme  imi sunt semnalate zilnic. Clientii inca nu au incredere in datele puse la dispozitie de banci, din cauza acestor neconcordante. Ei cauta sa mearga la banca cat mai informati, dar multitudinea de informatii contradictorii fac acest demers absolut normal si de apreciat, aproape imposibil.

Acestea fiind plangerile aproape zilnice pe care le primesc, iau la “pas” calculatoarele bancilor, cele care au reusit pana in anul 2015 sa puna la dispozitia clientilor un astfel de instrument util. Stiu, toate bancile  specifica ca aceste date sunt orientative, insa tocmai asta cauta si clientul: un cost orientativ.

www.BankingNews.ro a  calculat rata lunara a unui potential client pentru un credit in valoare de 5.000 de euro, accesat in lei, pe o perioada maxima de 5 ani, cu dobanzile anuale efective percepute.

Pentru calculele unui credit de nevoie pesonale fara garantii, in valoare de 5.000 de euro, adica 22.400 lei, am analizat majoritatea site-urilor bancare. Si da, clientul are dreptate pentru ca exemplul dat de banca indica o Dobanda Anuala Efectiva iar calculatorul de pe acelasi site – alta DAE, pentru acelasi tip de credit si aceleasi date.

Asa ca mai jos am strans datele prezentate pe site-urile bancilor, date cu care clientii iau contact in prima faza.

Atentie bancheri! Cei mai multi clienti considera ca DAE mare = rata mare, renuntand practic sa mai studieze oferta de la banca si aleg sa mearga pentru informatii complete la banca care le ofera cea mai mica rata (DAE). Deci, daca aceste calculatoare nu sunt actualizate sau nu sunt mai complexe, clientul nu are de unde sa stie. Mai mult, pleaca acolo unde gasesc transparenta si servicii de calitate. Clientul anului 2015, cel trecut prin criza, a invatat ca exista internet si timpul costa bani!

Tot mai multe banci “aduc” dobanzile  sub pragul psihologic de 10%. Insa, dobanzile anuale efective (DAE) fac diferenta. Multe banci isi comisioneaza clientii la acordarea creditului, altii si pe timpul imprumutului (comision de administrare lunar) si astfel avem inca costuri mari pentru creditele de nevoi.

Pentru acest tip de imprumut  se pot obtine costuri mai mici daca debitorii isi “gareaza” salariul la banca de unde se imprumuta. In calculele efectuate am ales variantele cele mai bune: fie dobanzi fixe, fie variabile, cu asigurare de viata sau fara. Si prezentand aceste date direct de la “sursa”, acestea sunt costuri orientative.

1. Idea Bank  – Credit Selfie  

Rata lunara  – 458 lei / DAE 8,86%

2. BCR – Credit nevoi personale fara ipoteca  – (dobanda fixa, credit acordat celor care isi incaseaza venitul printr-un cont BCR)

Rata lunara – 465 lei / DAE 9,38%

3. Banca Transilvania – credit de nevoi cu dobanda variabila si salariu incasat in cont BT

Rata lunara – 466 lei / DAE 9,74%

Doar trei banci detin dobanzi anuale efective  (DAE) sub 10%

Dupa analiza pietei, realizezi ca aceste costuri totale inglobate in credit fac din imputumutul de nevoi un produs inca scump. Asa cum deja ati observat, dobanda sub doua cifre nu o regasim decat la trei banci: Idea Bank, BCR si Banca Transilvania. Sunt si cateva banci in apropierea “plutonului fruntas”, dar restul bancilor din piata duc DAE peste 11%.

4. ING  Bank – credit cu dobanda fixa

Rata – 470 / DAE  10,78%

5. OTP Bank –  credit de nevoi cu dobanda variabila

Rata lunara – 477lei / DAE  10,65%

6. BRD – credit expreso

Rata lunara – 482 lei / DAE – 10,75% (dobanda fixa si asigurare de viata, venit incasat in cont brd)

7. Banca Romanesca  – credit nevoi personale fara garantii

Rata lunara – 482 lei / DAE– 10,06%

8. Volksbank – credit de nevoi cu dobanda fixa

Rata lunara – 484 lei / DAE 11, 32%

9. Piraeus Bank – creditul cu dobanda fixa

Rata lunara – 490 lei / DAE – 11,89%

10. Alpha Bank – Alpha Rapid – dobanda variabila

Rata lunara – 487 lei / DAE – 12,10%

11. Raiffeisen Bank – dobanda variabila

Rata lunara – 490 lei /  DAE  12,39%

12. Unicredit Tiriac Bank – credit de nevoi cu dobanda variabila

Rata lunara – 499 lei / DAE – 12,33%

13. CEC Bank  – credit de nevoi dobanda fixa

Rata – 503 lei/ DAE 11,12%

14. Bancpost – creditul Nume Prenume cu dobanda variabila (perioada maxima este de 55 de luni)

Rata lunara – 552 lei / DAE – 13,9%

15. Garanti Bank  – credit nevoi personale iLoanU

Rata lunara – 517 lei / DAE  – 12,83%

16. Banca  Comerciala Feroviara – credit nevoi

Rata lunara – 520 lei / DAE – 13,9%

 

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)