Bancile locale au vandut anul trecut credite noi de echivalentul a 50 de miliarde de lei (11 miliarde de euro), in crestere cu 16% fata de anul anterior, dar nu au reusit sa acopere rambursarile si iesirile din bilant, astfel ca stocul total a continuat sa se prabuseasca, potrivit Ziarul Financiar. Este pentru prima data cand apar cifre oficiale privind vanzarile noi de credite la nivelul intregului sistem bancar. Anterior, doar cresterea soldului oferea o imagine a pietei creditului.

Dinamica soldului nu mai reflecta insa de mai mult timp o imagine reala a soldului, din cauza nivelului ridicat al rambursarilor si al creditelor scoase din bilant. De exemplu, stocul de credite s-a redus cu circa 6 miliarde de lei pe parcursul anului trecut si a ajuns la 212 miliarde de lei.

Creditarea in lei castiga teren

Circa trei sferturi au fost credite in lei, finantari care au castigat treptat teren in ultimii doi ani pe fondul scaderii accelerate a dobanzilor, dar si in contextul in care bancherii se confrunta cu o lipsa a resur­selor in valuta.

Comparativ, in 2012, creditarea era impartita in mod egal intre lei si euro, mai precizeaza ZF.ro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)