Cel putin trei banci mici de pe piata – Romanian International Bank, Marfin Bank si Nextebank – si-ar putea schimba actionarul majoritar in lunile urmatoare, actualii proprietari deruland proceduri de vanzare aflate in etape mai mult sau mai putin avansate, au afirmat surse bancare pentru Ziarul Financiar.

In toate cele trei cazuri actionarii nu mai sunt interesati sa sustina businessul. La RIB controlul este detinut de americanul Daniel Roberts si fosta sa sotie Florina Roberts care au fiecare 44,71% din actiuni si, potrivit unor surse de pe piata, sunt foarte aproape de incheierea unei tranzactii cu o banca europeana. RIB are nevoie de o injectie de capital dupa ce solvabilitatea i-a scazut sub pragul de 10%, scrie Ziarul Financiar.

La Marfin Bank vanzarea este consecinta unei situatii obiective in care fosta banca-mama Cyprus Popular Bank a intrat in dizolvare, iar filiala locala a fost transferata in portofoliului unui „bad bank“, desi banca nu are probleme de sustenabilitate. Fondul de private equity AnaCap inregistrat in Londra este avansat cu discutiile pentru preluare, insa ar exista interes si din partea unor banci.

In fine, ungurii de la MKB incearca pentru a doua oara sa vanda Nextebank (fosta MKB Romexterra), doi investitori (o banca si un fond de investitii) fiind in prezent in due diligence, mai noteaza www.zf.ro.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)