Sectorul bancar din Spania s-ar putea reduce in acest an la circa 10 banci, de la peste 40 existente inainte de criza economica, in conditiile in care guvernul obliga institutiile de credit sa recunoasca pierderile generate de prabusirea pietei imobiliare. Bancile spaniole, inclusiv institutiile de credit regionale (caja), nelistate la bursa, care se concentreaza in mod traditional pe atragerea de depozite si acordarea de imprumuturi mici, au dat finantari substantiale constructorilor, in timpul unui deceniu de boom imobiliar, iar acum au ramas cu terenuri nedezvoltate, blocuri de apartamente nefinalizate si credite neperformante de ordinul miliardelor de euro. Bancile mici si mijlocii se vor lupta sa isi uneasca fortele pentru a putea respecta cerintele privind nivelul capitalului prevazute intr-o noua lege, care cere institutiilor de credit sa reevalueze in scadere cu pana la 80% activele imobiliare din balantele contabile.

O atentie speciala va fi data Bankia, a patra mare banca din Spania in functie de capitalizarea de piata, existând temeri legate de capacitatea acesteia de a suporta pierderile legate de expunerea la sectorul imobiliar.

Numai un numar mic de banci, Santander si BBVA, CaixaBank si banca de economii Kutxa din tara Bascilor, sunt considerate suficient de puternice pentru a-si pastra independenta si a acoperi deficitele de capital din profituri.

Bankia a negat ca ar intentiona sa fuzioneze cu CaixaBank, dar surse din piata au afirmat ca ar fi dificil pentru banca sa ramana pe cont propriu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)