Anul 2009, momentul in care criza financiara isi arata pentru prima data coltii si in economia romaneasca, regasea bancile grecesti din Romania (Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca) pe o pozitie extrem de importanta la nivelul sistemului bancar local din punctul de vedere al creditarii. Alpha Bank si Bancpost se bucurau de pozitii de top in randul finantatorilor, ocupand locurile 3 si 4 in topul bancilor dupa soldul creditelor acordate.

Criza financiara a generat in perioada 2009 – 2014 o diminuare accentuata a portofoliilor de imprumuturi administrate de bancile grecesti cu 3,5 miliarde de euro. Cea mai drastica scadere a soldului de credite a fost inregistrata de Alpha Bank, care a pornit cu un efectiv de 4,2 miliarde de euro la nivelul anul 2009 si a ajuns la 2,9 miliarde de euro la finalul anului trecut.

Interesant este faptul ca la sfarsitul anului 2009, Alpha Bank era pe locul trei in sistemul bancar autohton dupa soldul creditelor, fiind unul dintre cei mai importanti finantatori ai economiei romanesti. Pierderea de 1,3 miliarde de euro din portofoliul de imprumuturi a facut ca Alpha Bank sa coboare trei locuri, pana pe pozitia a sasea.

Aproximativ un miliard de euro este valoarea cu care s-au diminuat soldurile creditelor de la Bancpost si Banca Romaneasca. Bancpost, subsidiara Eurobank in Romania, era, la finalul anului 2009, pe locul al patrulea in topul bancilor dupa soldul creditelor, cu un portofoliu de 3,4 miliarde de euro. Astazi, Bancpost mai are un sold de numai 2,5 miliarde de euro.

Banca Romaneasca, filiala locala a National Bank of Greece, a ajuns la un sold al creditelor de circa un miliard de euro, dupa ce in 2009 indicatorul se situa la aproximativ 2 miliarde de euro.

Piraeus Bank este institutia de credit al carei portofoliu de imprumuturi a fost cel mai putin afectat de anii de recesiunea economica, diferenta din 2014 fata de 2009 fiind de 300 milioane de euro.

Imbucurator este faptul ca bancile grecesti din Romania au reusit in toata aceasta perioada sa-si mentina la aproape aceleasi niveluri soldurile depozitelor. Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca si-au dedicat eforturile catre atragerea economiilor populatiei si companiilor, prin campanii de marketing dedicate.

Doar Alpha Bank si Piraeus Bank au inregistrat diminuari nesemnificative ale portofoliilor de depozite, in timp ce Bancpost si Banca Romaneasca se bazeaza pe aceleasi solduri dupa cei sase ani care s-au scurs de la debutul crizei financiare pe meleagurile mioritice.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)