Băncile grecești Alpha Bank și National Bank of Greece (NBG), ambele prezente și pe piața din România, au anunțat joi seară că în 2016 au reușit să revină pe profit și să reducă ponderea creditelor neperformante, obiectiv pe care și l-au propus și pentru 2017, informează Reuters, citata de Agerpres.

Alpha Bank, al patrulea grup bancar elen, a încheiat anul 2016 cu un profit net de 42,3 milioane euro, după pierderi de 1,37 miliarde euro în 2015, datorită creșterii veniturilor din dobânzi care au contrabalansat provizioanele mai mari pentru creditele cu probleme. Ponderea creditelor neperformante a scăzut la 38,1% din portofoliul de credite al Alpha Bank la finele anului trecut, de la 38,3% la sfârșitul lunii septembrie.

“În 2016, am înregistrat performanțe profitabile în pofida unor provizioane de 1,2 miliarde euro pentru întregul an”, a declarat directorul general de la Alpha Bank, Dimitris Mantzounis. National Bank of Greece (NBG) a revenit și ea pe profit în 2016, cu un rezultat pozitiv de 53 milioane euro, după pierderi de 2,49 miliarde de euro în 2015, în condițiile în care provizioanele pentru creditele cu probleme au scăzut la 684 milioane de euro, de la 3,52 miliarde euro în 2015. Directorul general de la NBG, Leonidas Fragiadakis a subliniat că grupul și-a redus expunerea pe creditele neperformante cu 2,8 miliarde euro anul trecut, depășind obiectivul propus cu o jumătate de miliard.

“În 2017, prioritățile noastre strategice includ continuarea reducerii expunerii pe creditele neperformante, în conformitate cu țintele convenite cu Mecanismul European de Stabilitate, precum și reducerea semnificativă a expunerii pe lichiditățile de urgență furnizate de Banca Centrală a Greciei”, a spus Leonidas Fragiadakis.

Băncile grecești se confruntă în continuare cu problema creditelor neperformante, după ce o recesiune prelungită a dus rata șomajului la un nivel record, ceea ce a îngreunat rambursarea datoriilor de către cei care au un credit. În paralel, băncile grecești se confruntă cu probleme de finanțare în condițiile în care retragerea depozitelor a făcut necesară introducerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, astfel că băncile comerciale elene depind în continuare de finanțarea de urgență oferită de Banca Centrală a Greciei.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

SURSA

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)