Eurogrup a anuntat ieri, in jurul orei 18.00 (ora Romaniei), ca nu este de acord cu organizarea unui referendum in Grecia. Ca urmare, Eurogrup nu va mai amana termenul pentru plata transei de 1,6 miliarde de euro pe care Grecia trebuie sa o plateasca pana la 30 iunie pentru a evita o intrare in incapacitate de plata.

Dupa acest anunt, ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, a spus ca refuzul Eurogrup de a prelungi planul de ajutor pentru Grecia risca sa aduca „un prejudiciu permanent” intregii zone euro. Ministrul a explicat intr-o conferinta de presa ca guvernul sau nu are mandat sa accepte planul de masuri impus de creditori, insa spune ca nu ușa negocierilor din este inchisa. Varoufakis insista ca este nevoie de referendum. „Poporul trebuie sa ne spuna ce sa facem”, a motivat ministrul.

Parlamentul grec a aprobat deja, in aceasta dimineata, propunerea premierului Tsipras. Grecii sunt chemati la referendum in data de 5 iulie. Motiunea pentru convocarea referendumului a primit 178 de voturi “pentru” si 120 “impotriva” (2 absenti).

Opozitia a criticat decizia si a numit-o “Troika drahmei”

Dupa aceasta decizie, ministrii de finante din UE sunt pesimisti. Si populatia elena se pregateste de un Grexit! Oamenii speriati, deoarece Grecia nu va primi un “colac de salvare”, continua sa-si retraga banii din banci.

 

Reuniunea cruciala astazi la BCE. Ce decide Draghi?
Grecii asteapta o teleconferinta cu Banca Central Europeana. Aceasta va avea loc la miezul zilei si va decide soarta bancilor elene. Teleconferinta va fi precedata de o reuniune a reprezentanților celor patru banci sistemice – unde, potrivit presei elene, se vor face scenarii dupa deciziile venite de la BCE.
Inainte de videoconferinta va avea loc o reuniune a reprezentantilor din cele mai mari banci ale sistemului bancar elen, pentru a evalua situatia. Odata aflata decizia BCE pentru acordarea sau oprirea fondurilor ELA pentru bancile grecesti, va urma de o intalnire intre sefii celor patru banci elene si Guvernatorul Giannis Stournaras. Acesta are responsabilitatea de a recomanda ministrului de finante sa ia masuri pentru a limita circulatia capitalului, scrie Protothema.gr.

Presa elena vorbeste despre inchiderea bancilor si limitarea tranzactiilor la bancomat la 200 euro pe zi

Primul scenariu este cel optimist in care BCE va continua finantarea bancile grecesti luni si marti, dar va cere impunerea unui control la capitalului. Jurnalistii vorbesc despre limitarea retragerilor zilnice, in acest caz este vorba de 200 euro per tranzactie.  O astfel de decizie ar pastra sistemul bancar deschis pana miercuri, cand grecii considera ca vor asista la ZIUA ZERO.

Al doilea scenariu prevazut de jurnalisti prevede ca bancile sa nu se deschida luni. Grecii recunosc haosul de la ATM-uri, pana si ministrii greci au fost surprinsi la bancomate retragandu-si banii. Numai sambata, de dimineata pana dupa-amiaza, s-au retras 650 milioane de euro, afirma jurnalistii de la Protothema.gr

Daca bancile nu vor fi sustinute cu finantarea ELA si decid sa deschida sucursalele luni diminetata, presa scrie ca acestea vor fi nevoite sa traga obloanele inainte de sfarsitul zilei de munca, deoarece nu vor avea bani pentru a satisface cererea tot mai mare a populatiei cuprinse de panica.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)