Asociația Română a Băncilor a prezentat câteva dintre concluziile generate de cercetarea de piață ”Educație financiară” realizată de GfK România, datele relevante din acest an fiind comparabile cu cele incluse în studiul din 2011. Cea mai importantă concluzie a cercetării, care a fost efectuată în perioada 25 aprilie – 3 mai 2016 pe un eșantion format din 1.022 de respondenți, este reprezentată de faptul că încrederea în bănci a crescut de la 33% care aveau încredere ridicată în 2011 la 40% în acest an.

Totodată, studiul relevă că 53% dintre gospodării nu au credite. În medie aproximativ 1/5 din cheltuielile unei gospodării sunt reprezentate de plata creditelor. De asemenea, aproximativ jumătate din cei care plătesc credite sunt reprezentați de cei care au credit, iar cealaltă jumătateplătește alt gen de finanțare, precum car de credit sau alte surse, diferite de bănci.

Cercetarea realizată la comanda Asociației Române a Băncilor aduce lumină și în ceea ce privește nevoia de educație financiară în rândul populației, câteva dintre întrebările adresate respondenților vizând identificarea nevoilor prioritare pe care societatea le resimte în relația cu băncile. Vă prezentăm în continuare cum au răspuns românii la două întrebări despre nevoia de informații în legătură cu termenii financiari și măsurile necesare pentru creștere încrederii populației în bănci.

Ce măsuri considerați că ar fi necesare pentru a crește încrederea populației în bănci și alte instituții financiare?

– Dobânzi mai bune (24%)
– Comunicare/Informare/Educarea populației (18%)
– Corectitudine/Seriozitate/Respectarea condițiilor contractuale (17%)
– Transparență/Informații clare (14%)
– Siguranță/Stabilitate financiară (5%)
– Îmbunătățirea condițiilor de contractare (5%)
– Înțelegerea clienților/Deschidere spre clienți (5%)
– Personal amabil/bine pregătit (1%)

Pentru care dintre următoarele produse/servicii sau termeni financiari simțiți nevoia să primiți mai multe informații?

– Cum să luați un credit astfel încât să aveți siguranța că nu riscați să vă creeze probleme financiare (59%)
– Cum puteți să faceți dovada plății atunci când vă plătiți facturile de utilități la bancomat sau pe Internet (52%)
– Cum se rambursează banii cheltuiți sau retrași de pe cardul de credit (51%)
– Cum să vă asigurați de securitatea plăților pe Internet (49%)
– Cum se face plata cu cardul în magazine (39%)

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)