Rezultatele raportate de banci, dupa primele sase luni, indica pierderi cumulate pe sistem de 192 milioane lei (43 de milioane euro), comparativ cu un castig de 116 milioane lei la finele primului trimestru, in conditiile in care provizioanele au urcat cu peste 3,5 miliarde de lei in IFRS.

23 de banci au incheiat prima jumatate a anului cu profit, in timp ce 18 au raportat pierderi

Datele centralizate de banca centrala nu reflecta provizioanele in sistem IFRS de la finele anului trecut, primele informatii fiind prezentate in ianuarie, cand totalul provizioanelor s-a ridicat la 22,56 miliarde lei. La finele lunii iunie, provizioanele bancilor insumau 26,3 miliarde lei, informeaza Mediafax.

Bancile inca raporteaza si soldul provizioanelor calculate potrivit standardelor romanesti de contabilitate, iar acestea au crescut in sase luni cu 5,2 miliarde lei, de la 30,7 miliarde lei la aproape 36 miliarde lei.

Dupa auditarea rezultatelor financiare pe anul 2011 a rezultat ca sistemul bancar a inregistrat in 2011 o pierdere de aproape 777 de milioane lei, aproape dublu fata de prima raportare, care indica un minus de 430 de milioane lei.

Rata riscului de credit, calculata ca raport intre cerdite si dobanzi clasificate in indoielnic si pierdere si total credite si dobanzi clasificate, a urcat in primele sase luni de la 23,28% la 26,10%. Concomitent, creditele clasificate in categoria pierdere au reprezentat 16,76% din total credite, fata de 14,33% in decembrie 2011.

Creantele depreciate, atasate si sumele de amortizat au insumat in iunie 47,15 miliarde lei, iar creditele restante la valoarea bruta au totalizat 24,8 miliarde lei, cu 17% peste finalul anului trecut. Din total credite restante in valoare bruta, 6,5 miliarde de lei revin populatiei, iar 18,3 miliarde lei provin din relatia cu companiile.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)