Tranzacțiile cu imobile rezidențiale s-au redus cu peste 15% față de aceeași perioadă a anului anterior

Raportul Anual pe 2020, publicat de Banca Națională a României, vorbește inclusiv despre evoluția pieței imobiliare și schimbările importante din anul pandemic. La începutul anului 2020, piața imobiliară (atât segmentul rezidențial, cât și cel comercial) se aflau în faza de expansiune a ciclului. Criza pandemică a determinat oprirea acestei mișcări ciclice, iar activitatea pieței imobiliare s-a redus semnificativ pe perioada stării de urgență, principalul factor determinant fiind contracția cererii, dar există semnale privind revenirea acesteia în perioada următoare, se arată în analiza BNR.

Astfel, tranzacțiile de imobile rezidențiale s-au redus în perioada martie-aprilie 2020 cu aproximativ 20% față de primele două luni ale anului și cu peste 15% față de aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor ANCPI privind tranzacțiile de locuințe individuale.

Raportul indică că măsurile macroprudențiale implementate recent au contribuit la o schimbare a structurii portofoliului de credite de natură să diminueze probabilitatea de nerambursare a celor nou-acordate și să îmbunătățească capacitatea debitorilor de a-și rambursa datoriile.

Datele BNR arată că expunerea băncilor comerciale în raport cu piața imobiliară sunt importante. În cazul pieței imobiliare rezidențiale, acestea însumează peste două treimi din portofoliul de credite acordate populației (69 la sută, respectiv 100,3 miliarde lei, decembrie 2020). Creditele acordate prin programul „Prima casă” reprezintă o parte însemnată a stocului de credite ipotecare. Rolul sistemic al creditelor „Prima casă” este pe un trend descrescător, acestea reprezentând 21% din fluxul de credite noi ipotecare acordate populației în ultimele 12 luni și, respectiv, 41 la sută din stocul total de împrumuturi ipotecare (în decembrie 2020).

Expunerea sectorului bancar față piața imobiliară comercială se menține, de asemenea, la un nivel ridicat (59 la sută din creditul acordat companiilor nefinanciare, decembrie 2020), atât prin expunerile directe către sectoarele imobiliar și construcții (24,1 miliarde lei), cât și indirect prin împrumuturile cu garanții imobiliare acordate firmelor din alte sectoare de activitate (48 miliarde lei). Valoarea creditelor acordate companiilor din sectoarele construcții și imobiliar a înregistrat un avans de 6% în anul 2020, în termeni anuali, depășind cu circa 1 punct procentual rata de creștere a volumului total de credite acordate sectorului companiilor nefinanciare în aceeași perioadă de referință.

Lucrările de construcții rezidențiale au continuat, însă, în ritm susținut pe perioada pandemiei. În ceea ce privește sectorul imobiliar comercial, segmentul spațiilor comerciale a fost afectat de pandemia COVID-19, activitatea centrelor comerciale fiind redusă substanțial pentru mai bine de trei luni. Necesitatea izolării, determinată de răspândirea virusului SARS-CoV-2, a avut un impact important și asupra activității de închiriere a spațiilor de birouri, mulți angajatori instituind politica de telemuncă. Rata de neocupare a spațiilor de birouri din București la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2020 s-a situat la nivelul de 12,2%, în creștere cu 2 puncte procentuale față de valoarea înregistrată la jumătatea aceluiași an. În contrast, rata de neocupare a spațiilor industriale a înregistrat valoarea de 6,6 la sută% la nivel național și 8 la sută în municipiul București, constatându-se menținerea tendinței de îmbunătățire începută la jumătatea anului 2019.

Potrivit BNR, gradul mare de opacitate al pieței, în special pe segmentul imobiliar comercial, îngreunează evaluarea riscurilor dinspre această piață. Investițiile în piața imobiliară sunt de natură a genera riscuri importante asupra economiei. În cazul segmentului imobiliar comercial, acesta este aracterizat de valori mari, cu un grad de lichiditate și transparență redus, număr mic de investitori, majoritar străini (85 la sută din volumul tranzacțiilor în anul 2020). Totodată, modificările comportamentelor de consum și de muncă determinate de pandemia COVID-19 pot genera schimbări structurale importante.

De asemenea, preocupările tot mai mari privind impactul asupra mediului înconjurător conduc la o orientare tot mai pronunțată a investițiilor din piața imobiliară către proiecte sustenabile din punct de vedere al mediului.

”În perioada următoare, o influență semnificativă asupra evoluțiilor economice o vor avea impactul schimbărilor climatice și eforturile la nivel european pentru tranziția la o economie verde. Sectorul bancar are un rol semnificativ în asigurarea fluxurilor de capital necesare realizărilor investițiilor pentru trecerea la o economie mai sustenabilă, magnitudinea oportunităților de afaceri generate fiind impresionantă”, avertizează specialiștii BNR.

În concluzie, pandemia COVID-19 a avut un impact vizibil asupra pieței imobiliare, însă, spre deosebire de episoadele anterioare de criză, nu se așteaptă efecte negative pe scară largă la nivelul sectorului imobiliar

 

 

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)