Romanii pot vedea unde isi tin banii executivii BNR, in frunte cu guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, printr-o simpla cautare pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Numele acestor banci au fost, pana in acest an, tinute la secret. Acest lucru a luat prin surprindere conducerea BNR, care a reactionat prin Adrian Vasilescu:  “ANI ne-a surprins cu o premiera: afisarea bancilor in care isi depun economiile executivii din BNR, in vârf cu guvernatorul. Desigur, pentru averea guvernatorului, caci despre declaratia de avere este vorba, nu are nici o relevanta unde isi plaseaza banii economisiti. Dar pentru public acest fapt poate sa induca tentatii care sa denatureze concurenta in sistemul bancar”,  a declarat pentru Gandul.info consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

 

Ce banci prefera bancherii din BNR

In urma unei analize scurte a declaratiilor de avere, BCR se pare ca este banca in care sefii BNR au cea mai mare incredere, in sensul ca in aceasta banca majoritate au conturi sau depozite.

Cele trei institutii de credit din Romania alese de Mugur Isarescu sunt Citibank, BCR si ING N.V. Amsterdam. Mugur Isarescu are in total noua conturi sau echivalent (inclusiv card) si sase depozite bancare. In total, economiile lui Mugur Isarescu la cele trei banci mentionate, potrivit celei mai recente declaratii de avere, sunt: 728.981 lei, 14.792 euro si 14.987 dolari.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a optat pentru a-si tine economiile in mai multe banci: UniCredit Tiriac Bank, ING Bank N.V.Amsterdam, Bancpost, BCR si Barclays Bank.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, in prezent ministru al Finantelor, are economiile la BCR, dupa cum reiese din declaratia sa de avere de pe site-ul Ministerului Finantelor. El are in total 2,33 milioane de lei – din care 2,2 milioane lei sunt titluri de stat – si 200.000 de euro.

Nicolae Danila, membru in Consiliul de Administratie al BNR, are un cont in euro la Banca Transilvania in valoare de 4,4 milioane de euro plus inca alte trei conturi de 625.000 de euro respectiv doua de cate 200.000 de euro. Cel mai mare cont in lei al lui Danila este administrat de BCR si are o valoare totala de peste 17 milioane de lei. in afara de acestia, mai exista conturi si fonduri de investitii in valoare aproximativa de 7 milioane de lei.

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, isi tine economiile la Bancpost si BRD

Nici in declaratia de avere a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, postata pe site-ul ANI, nu mai este blurata rubrica cu bancile unde isi acesta isi tine economiile. In declaratiile de avere precedente, de pe site-ul BNR, la aceasta rubrica aparea mentiunea “institutii de credit din România”. Bogdan Olteanu are in total cinci conturi curente si patru depozite bancare deschise la doua banci: Bancpost si BRD. In 2012, Olteanu si-a deschis doua depozite la Bancopost, unul de 53.725 euro si unul de 450.000 de lei. in total Olteanu are economii de circa 980.000 de lei si 105.000 de euro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)