In Romania nu am vazut, inca, partea cea mai neplacuta a creditarii, referitor la executari si evacuari din locuinte, proces care ar putea sa ia amploare dupa ce bancile vor incepe sa isi vanda portofoliile de credite neperformante care aveau garantii imobiliare, a declarat, joi, pentru Agerpres, Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

“Eu am vorbit din 2008 despre acest fenomen, care este reversul creditului. Noi nu am vazut, inca, partea mai neplacuta a creditarii in Romania, apropo de executari si evacuari. si stiu ce vorbesc. Am trait in SUA si Canada si vedeam astfel de executari. Te duci singur in parc, nu mai astepti sa vina executorul sa te dea afara din acasa”, a explicat Anca Bidian.

Oficialul Kiwi Finance sustine ca procesul de executare a garantiilor imobiliare de la creditele neperformante ar putea sa ia amploare dupa ce bancile vor incepe sa vanda portofoliile de credite neperformante unor fonduri specializate.

Anca Bidian afirma ca bancile nu au facut pana in prezent ‘curatenie in bilanturi’ deoarece ar fi avut nevoie de experienta si logistica foarte buna pentru a gestiona portofolii mari de locuinte.

“Vanzarile de portofolii de credite neperformante care au garantii imobiliare nu va influenta piata imobiliara, iar acesta nu se va duce la un nivel foarte jos. Entitatile care cumpara astfel de portofolii au modelul lor de business, iar acesta nu implica sa le vanda imediat. O intrare masiva pe piata imobiliara poate produce dezechilibre majore pe plan economic si acesta este motivul pentru care nici bancile nu au facut-o. Este posibil ca unele fonduri sa le pastreze si 10-15 ani ca sa le vanda ulterior sau sa le tina pentru a le exploata”, a explicat Anca Bidian.

De asemenea, aceasta a explicat ca este posibil ca fondurile care vor cumpara astfel de portofolii sa le revanda altora ulterior, dar ca este putin probabila vanzarea locuintelor pe piata imobiliara.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)