Bancile vor intra intr-un nou program garantat de stat: “Prima Masina”. Guvernul aproba astazi, 1 octombrie 2014, un program ce “imita” Prima Casa: tinerii pana in 35 de ani pot lua un imprumut pentru achizitia unui autoturism. Cei interesati au la dispozitie o suma maxima de 10.000 de euro, plus TVA (12.400 euro) si trebuie sa detina un avans minim de 5%. Conditiile sunt din start mai avantajoase: perioada de creditare a crescut la 7 ani (de la 5 ani) iar dobanda este una avantajoasa, in jur de 7%, ceea ce insemna o dobanda la jumatate fata de produsele standard destinate achizitiei de masini (media pietei DAE – 14%; ex. creditul auto de la BRD)

Ce se cunoaste pana in prezent despre Programul Prima Masina

Programul “Prima masina” ii vizeaza pe tinerii cu varste cuprinse intre 18 și 35 de ani, pentru care statul va garanta creditul, daca acestia nu au mai avut pana acum vreun autoturism in proprietate.

Perioada de creditare va fi extinsa la 7 ani, fata de 5 ani cat este in prezent pentru creditele de nevoi personale, iar avansul va fi de 5%, respectiv 600 de euro pentru valoarea maxima a imprumutului care se incadreaza in acest program, adica 10.000 de euro, plus TVA.

Aceste conditii s-au fi stabilit in urma intalnirilor avute timp de o luna de zile cu reprezentantii producatorilor si importatorilor de autoturisme, cei ai Ministerului Economiei si ai institutiilor bancare.

Ce tip de masina poti alege in Programul Prima Masina

Pentru cei de la Opel, modele Astra si Corsa ar putea fi vandute prin programul “Prima Masina”. “Discutiile incepute cu APIA si cu reprezentantii bancilor vor continua in nota de deschidere, am convingerea ca proiectul va fi unul bun”, spune Cristian Milea, reprezentantul Opel Romania.

Cele mai multe beneficii in cadrul programului “Prima Masina” le-ar avea, se pare, producatorii de masini cu preturi mai mici. Cei de la Dacia, de exemplu, anunta ca sustin proiectul “Prima masina”. Uzina de la Mioveni ar putea vinde toate modele, mai putin Dusterul, prin noul program. Atat Dacia Logan, cat si Sandero sau Lodgy au variante de pret care nu depasesc plafonul. Pentru Ford, modelele Fiesta si B-Max sunt cele care s-ar califica pentru imprumut.

Avem o singura necunoscuta: bancile dornice sa intre in Program. Vom reveni cu aceste detalii

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)