Bancile straine si-au redus expunerea pe România cu 2,6 miliarde de euro in trimestrul al treilea din 2011 fata de trimestrul precedent, la peste 82 de miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale. Bancherii austrieci, cei francezi si cei eleni au taiat cel mai mult din liniile spre România.otusi, comparativ cu 2010, expunerea totala a bancilor straine a fost ceva mai mare. Criza din zona euro a stirbit din moralul bancherilor in privinta Europei de est. In acest context, expunerea bancilor straine pe România s-a redus cu 2,6 miliarde de euro in trimestrul al treilea al anului trecut fata de trimestrul precedent, la peste 82 miliarde de euro, arata datele provizorii ale Bancii Reglementelor Internationale, citate de TMC. Vestea mai buna este ca expunerea ramâne peste nivelul septembrie 2010 si este cu numai 5% sub nivelul de dinaintea izbucnirii recesiunii.

Bancile austriece au taiat cel mai mult expunerea in trimestrul trei, cu aproape 2 miliarde de euro. Bancile franceze si cele grecesti au taiat 700-800 de milioane de euro in trimestrul trei. in acelasi timp, institutiile olandeze au adus jumatate de miliard de euro in plus, iar cele italiene, mai bine de 200 de milioane de euro. Cel mai mult a crescut, insa, expunerea bancilor germane, care nu au prezenta directa pe piata locala, cu aproape un miliard de euro.  Un raport recent al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare preciza ca bancile occidentale au inceput sa retraga bani din Europa centrala si de est inca din toamna anului trecut.

Intr-un scenariu extrem, agravarea crizei din zona euro ar putea accelera procedura de dezintermediere a bancilor vest-europene si ar declansa o criza a creditului in Europa emergenta, a avertizat BERD. Acest lucru va afecta cresterea creditarii si ar putea reprezenta o povara pentru cresterea economica. in ultimele saptamâni au avut loc la Viena mai multe intâlniri intre bancile nationale din estul si centrul Europei, reprezentanti ai FMI si ai Comisiei Europene. Autoritatile incearca sa parafeze o noua intelegere care sa previna reducerea puternica a expunerii pe Europa emergenta.

EXPUNEREA BANCILOR STRAINE PE ROMANIA
T3 2008 … 86,65 mld. euro

T3 2010 … 79,86 mld. euro

T2 2011 … 85,07 mld. euro

T3 2011 … 82,45 mld. euro

EXPUNEREA BANCILOR STRAINE PE ROMÂNIA iN T3 2011
banci austriece … 28,9 mld. euro (-1,93 mld. euro fata de T2)

banci grecesti … 14,32 mld. euro (-713 mil. euro fata de T2)

banci franceze … 12,97 mld. euro (-811 mil. euro fata de T2)

EXPUNEREA BANCILOR STRAINE PE ROMÂNIA IN T3 2011
banci italiene … 10,19 mld. euro (+218 mil. euro fata de T2)

banci olandeze … 5,98 mld. euro (+502 mil. euro fata de T2)

banci germane … 2,91 mld. euro (+957 mil. euro fata de T2)

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)