Criza ar putea sa transforme bancnotele de 500 de lei in specie pe cale de disparitie. Potrivit datelor BNR, sunt din ce in ce mai putine astfel de hartii in circulatie, oricum, mult prea mari, pentru buzunarele stramtorate ale romanilor. In schimb, am devenit mai chibzuiti la cumparaturi, spun finantistii, pentru ca nu mai lasam sa ne scape din mana restul, chiar daca vorbim doar de cativa banuti. Asa ca numarul monedelor aflate in circulatie, a crescut cu 40% in ultimii doi ani, scrie Incont.ro

Eminescu este din ce in ce mai scump la vedere. Potrivit datelor BNR, bancnotele de 500 lei au scazut constant in ultimii ani. Inainte erau folosite pentru tranzactiile imobiliare, dar piata este la pamant, salariile sunt si ele cum sunt, asa ca hartia de 500 reprezinta acum mai putin de 1% din numarul total al bancnotelor aflate in circulatie. La sate oamenii sarmani se tem sa si atinga o asemenea bancnota. La oras hartia de 500 este doar o frumoasa amintire.

In schimb, a crescut cu 38% numarul bancnotelor de 10 lei, semn ca romanul s-a invatat cu sume mici. La sfarsitul anului trecut, in Romania circulau in jur de 800 de milioane de bancnote in valoare totala de aproximativ 32 de miliarde de lei.

Cea mai spectaculoasa insa este evolutia monedelor. Numarul lor a crescut cu 40% in ultimii 2 ani. Banca Nationala pune aceasta crestere spectaculoasa si pe seama tonomatelor de cafea, sucuri si sandvisuri care au aparut in ultima perioada in mai toate cladirile de birouri.

O explicatie si mai importanta identificata de banca centrala este ca romanii au inceput in sfarsit sa ceara si sa dea rest. La sfarsitul anului trecut, in toata Romania, erau in circulatie aproximativ 1 miliard 800 de milioane de monede, cu o greutate totala estimata la 6.600 de tone.’

Numarul monedelor a crescut si datorita extinderii retelelor de hipermarketuri si magazine de tip discount, unde restul se da foarte exact. Cele mai raspandite monede sunt cele de 5 si 10 bani. Anul trecut fiecarui locuitor al tarii ii reveneau catre 38 de bancnote si 87 de monede.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)