Bancpost ar acorda mai multe credite in lei, insa exista o problema, prezenta in tot sistemul bancar, legata de diferentele dintre scadentele la depozite si imprumuturi, care ar putea fi rezolvata prin emiterea de catre banci de obligatiuni garantate, a declarat Mihai Bogza, presedintele CA Bancpost. Bancpost va urma tendintele pietei privind moneda in care va acorda credite, deoarece s-a dovedit in aceasta perioada de criza ca este riscant sa creditezi in alta moneda decat se obtin veniturile. Ramane insa o problema pe care bancile trebuie sa o rezolve, referitoare la diferenta de scadenta dintre resurse. Una dintre solutiile care ar rezolva aceasta problema si care va oferi bancilor bani in lei este emisiunea de bonduri garantate. Bancile aveau acces la finantare pe termen lung numai in valuta. Finantarile de la bancile mama s-au redus si institutiile financiare internationale au o capacitate limitata de creditare”, a afirmat Bogza, citat de Mediafax.

El spune ca Bancpost este interesata sa dea credite in lei, insa depozitele in moneda nationala sunt pe perioade scurte si ca in continuare acorda imprumuturi ipotecare si imobiliare in valuta.

“N-am luat o decizie in acest sens, avem resurse in lei, grosul depozitelor atrase este in lei, dar pe termen scurt. Este greu sa dai credite pe 30 de ani, cand depozitele au scadente de 1-3 ani. Trebuie sa luam masuri de precautie, insa in timpul crizei este mai greu sa iei astfel de masuri. Acordam credite in lei ipotecare si imobiliare, dar limitat. Am fi bucurosi daca am putea emite bonduri pe piata, dar inca nu suntem, piata nu este pregatita pentru acest lucru. O parte din probleme s-ar rezolva astfel. Mai este o solutie, respectiv ca piata sa se stabilizeze intr-o astfel de masura incat deponentii sa accepte depozite pe termene mai lungi”, a adaugat Bogza.

Bancherul spune insa ca emisiunea de obligatiuni nu se face “peste noapte”, astfel incat sa se creeze o piata mare, masiva, apreciind ca emisiuni precum realizate de GDF Suez sunt semnale care incurajeaza ca piata se misca.

Asociatia Romana a Bancilor analizeaza mai multe propuneri privind gasirea unor surse de finantare mai ieftine pentru institutiile de credit, un astfel de instrument putand fi emiterea de obligatiuni garantate.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)