BNR anunta ca este in negocieri cu banca centrala din Cipru pentru preluarea Bank of Cyprus. Activele si pasivele vor fi vandute unei banci din Romania pentru ca depozitele sa nu fie impozitate ca in Cipru (intra sub supravegherea BNR).  Astfel, nu va  exista riscul ca si depozitele din Romania de peste 100.000 de euro sa fie impozitate cu 40% ca si in tara mama.

De unde si in ce conditii mai poti retrage banii de la Bank of Cyprus

Cele 12 sucursale Bank of Cyprus vor fi inchise pentru o saptamana. Decizia a fost luata de banca centrala a Ciprului, iar agentiile de la noi s-au conformat pentru ca se supun legilor din tara de origine.  Aviz celor care au bani la sucursalele ”Bank of Cyprus”. Bancomatele raman deschise in  perioada 1-7 aprilie, iar oamenii isi pot scoate banii. Insa, limita este de 4.000 de lei pe zi.
Atentie! Cei care au nevoie de bani au la dispozitie bancomatele bancii care raman functionale, iar daca banii se epuizeaza pot scoate bani si de la bancomatele altor banci.

Cei mai afectati vor fi cei care  nu au card bancar. Acestia vor trebui sa astepte redeschiderea sucursalei.

Banca noteaza ca pana la redeschiderea sucursalei si agentiilor acesteia din Romania, clientii pot folosi retelele de ATM, iar pentru necesitati deosebite “sunt invitati” sa contacteze call-center-ul sucursalei Bank of Cyprus.

Clientii sunt anuntati ca in aceasta perioada se cauta solutii pentru vanzarea bancii catre o alta institutie bancara din Romania si astfel depozitele vor intra sub supravegherea BNR.

Pozitia BNR: Bank of Cyprus – in evaluare

„Se cauta solutii ca banca sa fie vanduta, iar atunci activele si pasivele trec in intregime la banca cumparatoare. Iar banca cumparatoare, care va fi o banca romaneasca, (fie cu capital străin, fie cu capital romanesc) va avea depozitele sub incidenta legii romane”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

„Cel mai bine ar fi sa existe un cumparator pentru Bank of Cyprus din Romania. Noi nu participam in etapa aceasta, ci vom interveni daca nu va fi gasita o solutie. Banca centrala trebuie sa ia o decizie. Situatia este inca in evaluare”, declara Eugen Dijmarescu, preşedintele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancar

Radu Ghetea a tinut sa precizeze clientilor sa fie calmi si sa astepte precizarile venite din partea reprezentantilor Bank of Cyprus. “Este un caz izolat, este o banca relativ mica. Trecand peste acest aspect, noi sustinem ca sistemul bancar romanesc este un sistem solid si poate face fata unor astfel de atacuri, prin atacuri intelegand si un astfel de incident”, a spus declarat seful ARB.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)