Eurogrup ajuns la un acord cu autoritatile cipriote in aceasta noapte. S-a “batut palma” pentru un program de ajustare fiscala pe termen lung, anunta presa din insula, altii cred ca e doar o “fituica”. “Acordul este avantajos pentru oamenii din Cipru si din UE”, a declarat si presedintele Ciprului Nikos Anastasiadis. Suma destinata Ciprului este neschimbata si se va ridica la 10 miliarde de euro. Solutia ar fi, potrivit presei cipriote, garantarea depozitelor sub 100.000 de euro si taxearea peste acesta suma. Masurile care urmeaza sa fie luate de catre Cipru include cresterea impozitului pe venit.

Acordul a fost aprobat la 3 dimineata

Conform agentiilor de presa, acordul prevede impartirea Laiki Bank (Banca Populara) in “buna” si “rea” si inchiderea bancii.

Depozitele Laiki de peste 100.000 euro va merge la “banca rea”, care vor fi sterse. Acest lucru inseamna ca aceste depozite ar putea “ingheta” si vor suferi pierderi grele, inca nu se cunosc detalii.

Cine se salvaza – cine dispare

Este evident faptul ca salvare a Bank of Cyprus a fost obiectivul principal

Actionarii care detin titluri de depozite bancare mai mari de 100.000 de euro in Laiki Bank, care va fi lichidate, ar acoperi costul procedurii.

Depozitele mai mici de 100.000 euro raman sigure si nu va avea de suferit.

In esenta, acordul dintre Cipru si Troica prevede disparitia bancii Laiki, a doua ca marime din tara. In plus, cei care au acolo depozite de peste 100 de mii de euro vor fi taxati, nu se stie inca suma exacta: unele voci vorbesc de taxe intre 20 si 60%!!! Cei mai multi vorbesc despre de un impozit care ar ajunge la 40 la suta din valoarea economiilor. In schimbul deciziilor, BCE va furniza lichiditati pentru Bank of Cyprus.

Este de precizat ca toti deponentii sunt protejati in conformitate cu legislatia Uniunii Europene (depozite garantate sub 100.000 de euro).

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)