Din luna noiembrie 2018,  românii vor putea face plăți instant, cu decontare în 10 secunde, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, a confirmat Ruxandra Avram în cadrul Conferintei BankingNews.ro. Potrivit oficialul BNR, în acest moment tot sistemul este pregătit. “Acum se pun la punct ultimele detalii, legate de semnarea convenţiilor între Transfond şi bănci”, a afirmat Ruxandra Avram.

“Sistemul de plăţi naţional în lei va prelua exact acelaşi mecanism al sistemelor plăţilor instant, cu decontare în zece secunde, 24 din 24, 7 din 7, 365 din 365 de zile. Sistemul a fost autorizat de  BNR, iar în primă fază, plata trebuie să aibă o valoare de maximum 49.999 de lei, deci sub 50.000 de lei”, potrivit Ruxandrei Avram, Directorul Direcţiei Monitorizarea Infractructurilor Financiare din cadrul Băncii Naţionale a Românie, făcute în cadrul conferințe Banking Innovation Lab.

Din noimbrie, la o dată ce va fi agreată cu băncile participante la teste, va deveni operațional în România sistemul „Plăți Instant” . Astfel, băncile respective vor avea posibilitatea de a livra clienților lor, persoane fizice sau juridice, servicii de plată 24/7/365, într-un interval de timp de maximum 10 secunde, într-un mediu pe deplin securizat. Suma maximă admisă pentru astfel de plăți va fi de 49.999,99 lei.

Societatea de Transfer de Fonduri și Decontări -TRANSFOND a inițiat în 2016 consultări cu instituțiile de credit din România privind demararea proiectului de dezvoltare a sistemului de „Plăți Instant”, proiect de anvergură națională și cu conexiuni internaționale.

Pe parcursul proiectului, TRANSFOND a colaborat cu BNR (care a avizat Regulile des istem ale Casei de Compensare Automată cei nclud și Plățile Instant), precum și cu Asociația Română a Băncilor (ARB) – Administrator al Schemelor Naționale de Plăți, în cadrul căreia își desfășoară grupurile de lucru, Plăți Instant.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)