BCE a decis să-și reconfirme poziția politică monetară acomodativă și menține neschimbate ratele dobânzii la principalele operațiuni de refinanțare, creditare marginală și facilitatea de depozit la 0,00%, 0,25% și, respectiv, -0,50%. Consiliul guvernatorilor va pastra ratele dobânzii cheie la nivelurile actuale sau inferioare până când perspectivele inflației converg puternic sub 2%, se precizează in comunicatul Bancii Central Europene.

Totodată, Consiliul guvernatorilor va continua achizițiile în cadrul programului de cumpărare in caz de urgență pentru pandemie (PEPP), cu un pachet total de 1.850 miliarde EUR. Consiliul guvernatorilor va efectua achiziții de active nete în cadrul PEPP până cel puțin la sfârșitul lunii martie 2022 sau, dupa caz, până când criza coronavirusului se încheie, se mai precizează in comunicat.

Potrivit BCE, “pachetul poate fi recalibrat, dacă va fi necesar, pentru a menține condițiile de finanțare favorabile și pentru a ajuta la contracararea șocului pandemic”.

Consiliul guvernatorilor va continua să reinvestească principalele plăți din titlurile cu scadență achiziționate în programul PEPP până cel puțin la sfârșitul anului 2023.

În al treilea rând, achizițiile nete în cadrul programului de cumpărare a activelor (APP) vor continua într-un ritm lunar de 20 miliarde EUR. Consiliul guvernatorilor continuă să se aștepte ca achizițiile lunare de active nete în cadrul APP să se desfășoare atât timp cât este necesar pentru a consolida impactul acomodativ al ratelor sale de politică și să se încheie cu puțin timp înainte de a decide cre;terea dobânzii cheie.

În cele din urmă, Consiliul guvernatorilor va continua să ofere lichidități ample prin operațiunile sale de refinanțare. În special, a treia serie de operațiuni de refinanțare pe termen lung (TLTRO III) rămâne o sursă atractivă de finanțare pentru bănci, sprijinind astfel împrumuturile bancare către firme și gospodării.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)