Banca Centrala Europeana va mentine joi dobanda cheie la 1% si va continua sa evalueze efectul lichiditatilor de peste 1.000 miliarde euro introduse in sistemul bancar, au declarat analisti pentru CNBC. Acestia avertizeaza insa ca BCE isi epuizeaza capacitatea de a combate criza datoriilor. Imprumuturile din decembrie si februarie, prin care BCE a finantat bancile de la periferia zonei euro cu peste 1.000 miliarde de euro, au fost bine primite de multi analisti, care au considerat ca au stabilizat sistemul bancar european si au impiedicat o criza a creditelor, scrie Mediafax.

“Datele economice recente sunt mixte, insa nu atat de slabe incat sa determine o noua reducere de dobanda. BCE ramane in regiumul «asteapta si vezi», intrucat evalueaza impactul celor doua operatiuni de refinantare pe termen lung”, au afirmat analisti ai Danske Bank.

Inflatia se mentine la un nivel ridicat, ca urmare a avansului preturilor la energie, si reduce, de asemenea, probabilitatea unei scaderi a dobanzii.  In schimb, pietele financiare vor urmari cu atentie comentariile presedintelui BCE, Mario Draghi, pentru indicii privind noi masuri de stimulare a cresterii economice in zona euro.

Imbunatatirea indicatorilor economici la inceputul anului a crescut sperantele ca zona euro iese din criza, insa date mai recente arata ca opt state din uniunea monetara se afla in prezent in recesiune, in timp ce altele au o crestre slaba. Problemele economice au determinat tot mai multi politicieni sa ceara o concentrare pe crestere si nu doar pe masuri de austeritate.  Draghi s-a pronuntat chiar pentru un “pact de crestere” care sa completeze pactul fiscal, semnat de majoritatea tarilor UE in martie.

Accentul pus pe crestere a declansat speculatii privind o posibila reducere a dobanzii de politica monetara in iunie, insa analistii Danske Bank nu sunt de acord.

“Nu impartasim aceasta interpretare. In opinia noastra, concentrarea lui Draghi pe crestere este o aluzie catre liderii politici din zona euro ca BCE va sustine investitiile publice in proiecte de infrastructura. In ultimele zile s-a sugerat ca ca aceste proiecte ar putea fi finantate prin intermediul Bancii Europene pentru Investitii”, potrivit Danske Bank.

“In opinia noastra, BCE nu va ezita sa intervina din nou daca tensiunile din piata vor deveni mai puternice. Totusi, nu toate armele BCE sunt la fel de ascutite precum erau odata”, a afirmat analistul ING Carsten Brzeski.

Acesta considera ca noi operatiuni de refinantare pe termen lung ar fi singurul instrument eficient al BCE, chiar daca va crea disensiuni in conducerea bancii. Analistii Danske Bank afirma insa ca licitatia de fonduri nelimitate pe trei ani din februarie a incheiat procesul de relaxare monetara.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)