Germania incepe sa puna presiune pe Banca Centrala Europeana (BCE) pentru sterilizarea lichiditatilor suplimentare introduse in sistemul financiar in contextul crizei datoriilor din zona euro. Un important aliat din Parlamentul german al cancelarului Angela Merkel a cerut ca BCE sa revina rapid la misiunea de combatere a inflatiei si de asigurare a stabilitatii monedei euro. “Sper ca BCE sa-si recunoasca limitele si sa retraga mai repede banii”, a afirmat Volker Kauder, seful grupului parlamentar al aliantei Partidului Crestin Democrat – Uniunea Social Crestina Bavareza, potrivit Bloomberg.

Avertismentul lui Kauder vine dupa declaratii similare ale cancelarului Merkel la summit-ul liderilor europeni de la inceputul lunii martie. Raspunzand unei critici din partea Braziliei privind un “tsunami de bani ieftini” pe pietele globale, Merkel a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca este increzatoare ca BCE a incheiat programul de imprumuturi nelimitate cu scadenta la trei ani.

Merkel a dat asigurari ca BCE nu va mai repeta astfel de masuri.

Prin programul de imprumuturi pe trei ani pentru banci, BCE a introdus in sistemul financiar lichiditati de peste 1.000 de miliarde de euro.

Odata cu incheierea, aparent cu succes, a procesului de restructurare datoriilor statului elen, si in urma reactiei pozitive a pietelor la al doilea pachet financiar pentru Grecia, Germania pare sa acorde o prioritate mai mare pericolului inflatiei, scrie Bloomberg.

Merkel a declarat ca liderii europeni vor fi nevoiti sa continue sa lupte si in anii urmatori impotriva crizei, insa politicienii germani sunt tot mai increzatori in capacitatea Europei de a face fata problemelor.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)