sediu Banca Centrală Europeană

Riscurile la adresa stabilităţii financiare în zona euro s-au înmulţit, pe măsură ce economia se îndreaptă spre o posibilă recesiune, a anunţat miercuri Banca Centrală Europeană, care a avertizat că în pericol sunt mai ales gospodăriile, firmele şi guvernele îndatorate, transmite Agerpres.ro.

Creşterea explozivă a preţurilor la energie a crescut probabilitatea unei recesiuni până la 80% iar o majorare a dobânzilor destinată ţinerii sub control a preţurilor alimentează deja volatilitatea de pe piaţă şi creşterea costurilor cu serviciul datoriei.

“Riscurile la adresa stabilităţii financiare în zona euro s-au înmulţit în contextul creşterii preţurilor la energie, inflaţiei ridicate şi creşterii economice reduse. Toate aceste vulnerabilităţi ar putea să se deruleze simultan, posibil consolidându-se una pe alta”, a apreciat BCE în raportul său semestrial privind stabilitatea financiară.

„Oamenii și firmele simt deja impactul creșterii inflației și al încetinirii activității economice”, declară vicepreședintele BCE, Luis de Guindos. „Evaluăm că riscurile la adresa stabilității financiare au crescut, în timp ce o recesiune tehnică în zona euro a devenit tot mai probabilă”, mai spune vicepresedintele BCE.

Debitorii vor avea probleme să-și ramburseze creditele

În general, sectorul bancar din zona euro este rezistent deoarece şi-a format o rezervă de capital în ultimii ani şi în prezent se bucură de îmbunătăţirea profitabilităţii ca urmare a majorării dobânzilor. Însă, dacă perspectivele se deteriorează în continuare, BCE nu exclude o creștere a frecvenței incapacităților de plată a companiilor, în special în rândul firmelor consumatoare de energie.

Incapacitatea va fi valabilă și pentru persoanele fizice. Inflația, creșterea facturilor la gaz și electricitate afectează gospodăriile ceea ce va scădea puterea de cumpărare a acestora și, potențial, reducând capacitatea acestora de a rambursa împrumuturile.

În plus, băncile se confruntă cu costuri mai mari şi o creştere mai lentă a creditării pe măsură ce perspectivele economice se deteriorează.

“Chiar dacă sectorul bancar a înregistrat recent o revenire a profitabilităţii, pe măsură ce dobânzile au crescut, există semnale incipiente ale deteriorării calităţii activelor, ceea ce ar putea necesita provizioane mai mari”, a adăugat BCE.

Un alt motiv de îngrijorare pentru BCE este capacitatea destul de limitată a guvernelor de a continua să cheltuie, în condiţiile în care multe guverne oferă un sprijin extins gospodăriilor pentru ca acestea să acopere creşterea costurilor cu energie, ceea ce creează îngrijorări cu privire la sustenabilitatea datoriilor.

“Un nivel ridicat al datoriei guvernamentale după pandemie, asociat cu înăsprirea condiţiilor de finanţare, limitează amploarea măsurilor de expansiune fiscală care nu ridică riscuri la adresa sustenabilităţi datoriei”, a adăugat BCE.

Toţi aceşti factori cresc riscul unei ajustări dezordonate pe pieţele financiare cu posibile efecte secundare pentru restul economiei, mai arata comunicatul BCE.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)