Sberbank este cea mai mare bancă din Rusia

BCE a anunțat astăzi că a constatat luni „falimentul sau falimentul probabil” al filialei europene a băncii ruseşti Sberbank,, în urma sancțiunilor care vizează pedepsirea Moscovei pentru invazia în Ucraina. Sberbank este una dintre cele mai mari bănci din Rusia. Potrivit Băncii Centrale Europene este „probabil ca banca să nu-și poată plăti datoriile e măsură ce acestea sunt scadente”.

„Banca Centrală Europeană (BCE) a evaluat că Sberbank Europe AG și cele trei filiale ale sale din uniunea bancară, Sberbank din Croația și Sberbank banka din Slovenia și Cehia sunt tot mai aproape de faliment din cauza deteriorării lichidității, potrivit BCE.

Cele mai mari două bănci rusești, Sberbank și VTB, au fost vizate joia trecută de sancțiuni dure din SUA menite să le limiteze capacitatea de a desfășura afaceri la nivel internațional. Sancțiunile au fost intensificate în weekend odată cu anunțul că băncile selectate vor fi excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT.

Pe măsură ce clienții s-au grăbit să-și retragă banii de la Sberbank Europe AG, „acest lucru a dus la o deteriorare a lichidităților”, a spus BCE.

După anunțul BCE, Cehia și-a informat debitorii

Banca Națională Cehă anunță că a intreprins pași spre revocarea licenței bancare a Sberbank CZ, a.s. Acesta este rezultatul unei deteriorări a situației de lichiditate a băncii în contextul unei ieșiri semnificative de depozite după escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina și atacul Rusiei asupra Ucrainei. În acest context, CNB a emis o măsură preliminară prin care banca nu mai acordă noi împrumuturi și nu mai deschide depozite.

Potrivit băncii, “Consiliul de administrație al CNB Bank a discutat situația din Sberbank CZ în ședința extraordinară din 27 februarie 2022. Pașii privind Sberbank CZ sunt în curs de desfășurare în regimul de rezoluție, care abordează situația băncilor în faliment și propune măsuri de minimizare a impactului asupra economiei și asupra sistem financiar. Consiliul băncii a recunoscut că Sberbank CZ eșuează și că nu se poate presupune că eșecul său ar putea fi prevenit printr-o măsură diferită într-un interval de timp rezonabil. De asemenea, se poate presupune că soluția adoptată nu va afecta stabilitatea sectorului financiar ceh.

„Criza de lichiditate a Sberbank CZ a fost cauzată de evoluții geopolitice externe. Este așadar o problemă izolată și specifică care implică o bancă care nu este semnificativă din perspectiva sectorului bancar autohton. Sectorul bancar ceh rămâne astfel unul dintre cele mai robuste și stabile din Europa”, a declarat guvernatorul CNB Jiří Rusnok.

Depozitele atât ale cetățenilor (persoane fizice) cât și ale firmelor (persoane juridice) sunt asigurate. Depozitele clienților Sberbank CZ sunt garantate în limita a 100.000 EUR per client (aproximativ 2,5 milioane coroane).

Citește si

#NoWar. Kyrylo Shevchenko, guvernatorul Băncii Naționale a Ucrainei, cere companiilor Visa si Mastercard să oprească cardurile rusești. Ce sancțiuni au fost impuse băncilor din Rusia. Ce este SWIFT

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)