Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază și a făcut un cvasi-anunț privind o nouă creștere cu 50 de puncte de bază în martie, apoi ritmul va fi mai lent, potrivit băncii. BCE a majorat ratele dobânzilor cu 50 pb, ducând rata depozitelor la 2,5% și rata de refinanțare la 3%. Dar mai mult, BCE a pre-anunțat și mișcarea de luna viitoare cand va urma o nouă creștere a ratei dobânzii cu 50 pb, ca apoi ritmul să fie mai lent.

“Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,00%, 3,25% şi, respectiv, 2,50% începând cu data de 8 februarie 2023”, se arată în comunicatul de presă.

“Având în vedere presiunile inflaţioniste la nivelul inflaţiei de bază, Consiliul guvernatorilor intenţionează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 puncte de bază în cadrul şedinţei sale de politică monetară din luna martie şi va evalua apoi traiectoria ulterioară a politicii sale monetare”, a informat BCE.

BCE a confirmat, de asemenea, decizia din decembrie conform căreia Programul de achiziții de active (APP) va scădea cu 15 miliarde EUR pe lună, în medie, de la începutul lunii martie până la sfârșitul lunii iunie 2023.

Măsura identică luată de Banca Angliei

Tot joi, Banca Angliei a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază, până la 4%, cel mai ridicat nivel de după 2008, pentru a contracara o inflaţie care a trecut de 10% în Marea Britanie.

Creșterile suplimentare ale salariilor, dar și inflația din sectorul serviciilor au fost suficiente pentru a convinge factorii de decizie ai Băncii Angliei (BoE) să majoreze ratele dobânzilor cu încă jumătate de procent în această lună.

Banca Angliei sugerează că majorările se apropie de final

 

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)