BCR, cea mai mare banca din Romania, a incheiat anul trecut cu un profit in jur 360 -370 de milioane lei, cu 200 de milioane lei sub castigul din primele noua luni, din cauza unor provizioane suplimentare si vanzarea unor credite neperformante, au declarat surse din actionariat, citate de Mediafax.”Fara efectul pozitiv din eliberarea unui provizion fiscal, banca ar fi facut un profit operational modest si la septembrie. in ultimul trimestru au mai fost constituite provizioane pentru anumite credite restructurate si s-au marcat pierderi pe vanzarea unor credite neperformante”, au precizat sursele citate. Dupa primele noua luni de anul trecut, BCR a raportat un profit net de 563 milioane lei, in cea mai mare parte ca rezultat al unui impact fiscal pozitiv, profitul brut fiind de numai 17 milioane lei.

Actionarii BCR au aprobat joi bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2014, care prevede un profit net de 647 milioane lei, pe fondul unui usor avans al creditarii, de la 47,6 miliarde lei (septembrie 2013) la 48,16 miliarde lei, corespunzator unei rate de 8,1% a rentabilitatii capitalurilor proprii, care vor creste cu 600 milioane lei, la peste 8 miliarde lei. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat in AGA, BCR va constitui in acest an provizioane aferente creditelor si avansurilor de 1,23 miliarde lei, sub nivelul de la septembrie 2013 (1,54 miliarde lei) si la aproape o treime fata de 2012 (3,27 miliarde lei).

Banca anticipeaza ca va atrage de la clienti depozite cu 2 miliarde de lei mai mult decat contabiliza in septembrie anul trecut, astfel ca soldul de la finele anului este prognozat la 38 miliarde lei. Cresterea se va reflecta fidel in bilantul bancii, activele la final de an fiind estimate la 67,56 mililarde lei, comparativ cu 65,5 miliarde lei in septembrie 2013.

La nivelul Grupului BCR se prognozeza un profit net mai scazut, de 515 milioane lei, in conditiile in care provizioanele estimate (1,64 miliarde lei) sunt mai mari cu 400 de milioane lei comparativ cu nivelul anticipat doar la nivelul bancii.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)