BCR Banca pentru Locuinte a transferat pe conturile clientilor sai Prima de Stat virata de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. In urma acestei transe de 20,1 milioane lei, clientii BCR BpL au primit peste 61 milioane lei din Prima de Stat aferenta economiilor realizate in cursul anului 2010. Pana in prezent, de la infiintarea BCR BpL, clientii au beneficiat de echivalentul a peste 25 milioane euro (108,7 milioane lei) Prima de Stat in vederea imbunatatirii conditiilor lor locative, prin achizitia de locuinte sau prin modernizarea, renovarea sau reabilitarea locuintelor existente.

Statul Roman acorda Prima de Stat pentru toti cetatenii romani care doresc sa investeasca in domeniul locativ si economisesc pe baza contractelor de economisire-creditare incheiate cu bancile pentru locuinte. Prima de Stat reprezinta 25% din economiile anuale ale clientilor, dar nu poate depasi echivalentul in lei a 250 euro /an/client.

„Prin acordarea Primei de Stat pentru clientii sistemului de economisire-creditare, Statul Roman reconfirma sustinerea constanta a acestui Program, inca de la implementarea sa in Romania. Statul a inteles beneficiile acestui sistem in perioadele de criza economica, respectiv faptul ca genereaza crestere economica sustenabila si nu implica nici un fel de risc valutar sau de rata a dobanzii pentru clienti. Eficienta sistemului de economisire-creditare pentru domeniul locativ a fost dovedita in tarile cu traditie in domeniu, dintre care mentionez Austria, cu o istorie de peste 80 de ani a sistemului si un grad de acoperire a pietei de peste 60% din populatie, dar si Cehia, unde functioneaza de 20 de ani si acopera cca. 50% din populatie”, a declarat Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.

Pana la finalul anului 2011, produsele de economisire-creditare au atras la BCR BpL numerosi clienti noi, portofoliul de contracte depasind un sfert de milion de clienti (contracte) active, pentru care depozitele totale au depasit 860 milioane lei.

Clientii BCR BpL beneficiaza de multiple avantaje pentru perioada de creditare in care pot accesa credite locative cu dobanzi fixe de 5% sau 6% pe an, acordate exclusiv in lei. Astfel, clientii nu sunt afectati de riscul valutar si nici de fluctuatiile ratei dobanzii. In plus, deoarece clientii sunt obisnuiti cu economisirea lunara, percep un efort minim de rambursare a creditului.

Un alt avantaj important al tuturor produselor de creditare BCR BpL este comisionul ZERO de acordare / analiza dosar. De asemenea, BCR BpL NU percepe comision pentru rambursarea anticipata.

Pentru clientii care doresc sa isi cumpere o locuinta sau un teren, sa isi renoveze, sa isi modernizeze sau sa isi reabiliteze termic locuintele, dar nu au economisit inca suma minima necesara pentru obtinerea unui credit locativ, BCR BpL ofera credite tip punte, intermediare si anticipate.

De exemplu, pentru clientii care au un avans de 25% din suma necesara pentru achizitia unei locuinte sau a unui teren si doresc sa beneficieze de rate mici pe cea mai mare parte a contractului de credit, BCR BpL ofera posibilitatea de a contracta un credit Anticipat Locuinta Avantaj, garantat cu ipoteca, cu o dobanda fixa de 8%, pana la transformarea in credit Bauspar cu 5% dobanda fixa si cu zero comision de acordare (analiza dosar).

Astfel, un client care are solicita un credit de 110.000 lei pe o perioada de 14 ani si are un avans de 27.500 lei, plateste in primii 4 ani ai contractului o rata de cca. 1.430 lei / luna, compusa din rata creditului anticipat cu 8% dobanda fixa in valoare de cca. 790 lei si rata de economisire de cca. 640 lei / luna, necesara pentru a ajunge la repartizarea contractului. Dupa cei 4 ani, cand creditul anticipat (tip punte) se transforma in credit locativ (Bauspar), cu dobanda fixa de 5% pe an, clientul va plati doar 600 lei / luna, timp de 10 ani (120 luni).

Creditele acordate de BCR BpL pentru domeniul locativ au ca destinatii posibile: modernizarea, extinderea, cumpararea unei locuinte, a unei case sau a unui teren, refinantarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.

Alte avantaje ale contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ prin intermediul BCR BpL sunt: dobanzile fixe oferite pentru toata durata contractului, produse destinate exclusiv pentru imbunatatirea fondului locativ, credite accesibile cu zero comisioane de acordare, si, nu in ultimul rand, siguranta depunerilor – acestea sunt garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ pot fi incheiate cu BCR BpL direct in sucursalele si agentiile Bancii Comerciale Romane (BCR), precum si prin reteaua de distributie proprie a BCR BpL, respectiv prin forta directa de vanzare si prin partenerii BCR BpL.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)