Din 4 iunie 2020, BCR introduce noi măsuri menite să asigure protecția clienților atunci când plătesc cu cardul.

Reglementările privind siguranța plăților cu cardul și reducerea riscului de fraudă pentru tranzacțiile electronice sunt mereu în schimbare, iar băncile se adaptează.

Directivă europeană PSD2 a intrat în vigoare în 14 septembrie 2019 şi aducea schimbări semnificative pentru plăţile cu cardul

Începând cu 14 septembrie 2019, au intrat în vigoare prevederile Regulamentului European 389/2018 cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienților și standardele deschise, comune și sigure de comunicare, act normativ de completare a Directivei 2366/2015 privind Serviciile de Plată.

Regulamentul UE, stabileşte cerinţele tehnice şi măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată. Aceştia, conform PSD2, vor putea oferi consumatorilor, la cererea şi pe baza consimţământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăţi accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alţi prestatori.

Astfel, va spori securitatea utilizării instrumentelor de plată electronică, ceea ce înseamnă plăţi mai sigure pe internet dar şi în magazine.

Potrivit băncii, pentru o experiență bancară cât mai sigură atunci când plătești cu cardul BCR, banca va opera următoarele modificări:

  • Introducerea codului PIN ți se va solicita ocazional și pentru cumpărături contactless mai mici de 100 RON, dacă ai efectuat tranzacții consecutive în valoare cumulată de peste 150 euro, echivalent în lei, fără introducerea codului PIN în prealabil.
  • Pentru plățile online, dacă valoarea tranzacției este sub 30 EUR, echivalentul în lei, este posibil să nu ți se solicite autentificarea în eToken/parolă 3DSecure. Dacă valoarea cumulată a tranzacțiilor efectuate anterior, fără autentificare, depășește echivalentul în lei a 100 euro, va fi necesară autentificarea în eToken/introducerea parolei 3DSecure.
  • Se va solicita în continuare PIN-ul pentru cumpărături care depășesc 100 RON (în România) sau conform plafonului-limită (floor limit) al fiecărei țări, se mai arată în mesajul adresat clienților BCR.
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)