Virusul informatic Dyre, asemanator troianului bancar Zeus, creeaza probleme majore utilizatorilor din mai multe tari, inclusiv Romania, reusind sa fure datele de autentificare la serviciile de e-banking, atrag atentia specialistii Bitdefender. “Un nou val de mesaje ce contin virusul bancar Dyre vizeaza clienti ai institutiilor financiare din mai multe tari, printre care si Romania. Odata instalat, virusul fura datele de autentificare la serviciile de e-banking. Bancile locale vizate au o cota de piata cumulata de circa 40%. Utilizatorii de servicii de e-banking sunt invitati sa descarce un fisier malitios de tip arhiva continand un executabil, care provine de la un consultant fiscal. Mesajul pretinde a fi o continuare a unei discutii purtate anterior si le sugereaza clientilor sa descarce cu prioritate fisierul pentru a finaliza o tranzactie financiara. Un al doilea mesaj sustine ca trimite documentatia financiara a clientului si ii cere sa verifice autenticitatea tranzactiilor. Al treilea mesaj informeaza clientul despre sanctiuni contraventionale impuse companiei pe care o detine, invitandu-l sa ia la cunostinta lista abaterilor”, explica specialistii Bitdefender.

Potrivit sursei citate, virusul Dyre a aparut pentru prima data in 2014 si se instaleaza pe computerul utilizatorului, devenind activ doar atunci cand acesta isi introduce datele pe un site specific, de cele mai multe ori in pagina de autentificare a unei institutii bancare.

Atacul vizeaza si clienti ai unor institutii financiare si bancare importante din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Australia si Franta.

Conform Bitdefender Labs, 19 milioane de e-mailuri au fost trimise, in numai trei zile, de pe servere din SUA, Taiwan, Hong Kong, Danemarca, Rusia, China, Coreea de Sud, Marea Britanie si Australia.

Bitdefender este producatorul uneia dintre cele mai performante si eficiente game de solutii de securitate informatica atestate pe plan international. Inca din anul 2001, compania este unul dintre liderii industriei de securitate.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)