Analistii preconizeaza ca BNR va continua sa scada dobanda de politica monetara cu inca 0,5 puncte procentuale, de la 4,5%, la 4%, in sedinta Consiliului de Administratie (CA) al BNR din 30 septembrie. Acest lucru ar putea conduce la alte diminuari ale dobanziilor practicate practicate de banci la depozitele in lei, sustin analistii. Institutiile de credit au diminuat deja dobanzile la depozitele in lei, in ultimele doua luni, de la reducerea in doua trepte a dobanzii cheie de catre BNR, de la 5,25% la 5% si apoi la 4,5%.

Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst in cadrul SSIF Broker, a declarat pentru Bursa: “in ultima saptamana, pe piata interbancara, dobanzile pe termen foarte scurt au scazut foarte mult, iar raportul ROBID/overnight (n.r. dobanda la depozitele atrase pentru o zi) ar putea ajunge pana la 1% la finele anului, in conditiile in care, in august, atingea un minim record de 1,18%. Acest lucru ma face sa cred ca este foarte probabil ca BNR sa reduca dobanda cheie, in sedinta de la finalul lunii, cu inca 0,5 puncte procentuale, pana la 4%. Cel putin la nivelul depozitelor, dobanzile practicate de banci sunt deja mici si ma astept sa continua sa se reduca gradual in urmatoarele luni”.

O reducere de 0,5 puncte procentuale a dobanzii cheie preconizeaza si analistul financiar Dragos Cabat, domnia sa fiind de parere ca diminuarile dobanzilor la depozitele in lei vor evolua in aceeasi linie.

Ultima sedinta in care Banca Centrala a mai taiat 0,5 puncte procentuale din dobanda cheie a fost in martie 2010.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)