Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR a vorbit despre rezerva de aur, despre importanta existentei acesteia si despre efectul TVA asupra pretului aurului romanesc. „Cat timp aurul romanesc e cu 24% mai scump decat cel de la Londra, BNR nu va putea cumpara aur din tara”, ar fi concluzia discutiei cu Vasilescu de la Digi24. Acesta a precizat ca nu stie care este productia de aur a Romaniei in prezent si a precizat ca BNR nu mai poate avea un drept de preemtiune pentru aurul de la Rosia Montana, in urma exploatarilor.

“Avem nevoie de rezerva internationala pentru credibilitatea tarii.Acum in BNR, in rezerva care inseamna 100 si ceva de tone – nu e nici mare, nici mica – procentajul de aur e de 9%. Rezerva de valuta are record istoric.”

„Dupa 1990, o politica a conducerii BNR a fost de a cumpara treptat aur, si a cumparat pana in 2000 cand s-a facut o rezerva de 105 tone. Nu s-a mai cumparat dupa. in 1999 dupa introducerea TVA la aur, aurul romanesc a devenit mai scump decat cel international, BNR esti constrans sa cumperi aur de unde e mai ieftin. La noi, preturile cu TVA de 19%, cu 24%, sunt mai mari decat pe piata Londrei. Consiliul de administratie nu s-a pronuntat in aceasta privinta, deci nu exista o pozitie oficiala a BNR in aceasta privinta. Opinia mea e ca atata vreme cat aurul romanesc e mai scump cu 24% decat aurul de pe piata Londrei, BNR nu va putea sa cumpere aur din tara. Parlamentul poate renunta intr-o noapte la acest TVA”, a declarat Adrian Vasilescu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)