Încrederea în economie s-a ameliorat în luna mai, pe fondul redinamizării investițiilor în construcții și majorării veniturilor populației, într-un context caracterizat prin nivelul redus al costurilor reale de finanțare. Indicatorul Comisiei Europene (CE) a urcat cu 0.6 puncte față de aprilie, la 101.8 puncte, evidențiindu-se majorarea indicatorilor de încredere din construcții și la nivel de consumator.

Pe de altă parte, datele publicate de Banca Națională a României indică creșterea volumului creditelor restante cu un ritm lunar de 1.1%, la 7.8 miliarde RON în aprilie – cel mai ridicat nivel din luna octombrie. În dinamică an/an acest indicator a continuat să scadă în aprilie, cu 17.1%. Rata creditelor restante a urcat de la 3% în martie la 3.02% în aprilie.

Analiștii se așteptă la creșterea graduală a ratei creditelor restante pe termen scurt, pe fondul finalului ciclului economic post-criză și majorării costurilor de finanțare.

Activele – la nivel record, profitul sectorului bancar, în creștere cu 2% față de anul trecut

Conform statisticilor publicate de BNR volumul activelor din sectorul bancar intern a crescut cu 0.2% trimestru/trimestru și cu 4.7% an/an la 451.9 miliarde lei în T1 – nivel record- , evoluție influențată de accelerarea economiei, nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare, precum și de revizuirea măsurilor de taxare a activelor bancare.

Profitul net agregat la nivel de sector a consemnat un avans de 2.1% an/an la 1.8 miliarde RON, dinamică la care a contribuit și continuarea tendinței de scădere a ratei creditelor neperformante (la 4.9%).

Dinamica depozitelor – superioară ritmului creditării

Statisticile Băncii Centrale indică creșterea creditului neguvernamental cu 0.6% lună/lună și cu 7.6% an/an la 256.5 miliarde RON în aprilie, evoluție determinată de dinamica componentei RON (ritm lunar de 1%, 11% an/an), pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanțare. Depozitele neguvernamentale au consemnat ritmuri mai ridicate în aprilie (2% lună/lună și 9.9% an/an la 337.4 miliarde RON), în contextul majorării veniturilor populației și atitudinii investiționale prudente a companiilor.

Creditarea încetinește. Economiștii întrevăd decelerarea creditării pe termen scurt, pe fondul finalului ciclului economic post-criză

În primele patru luni din 2019, creditul acordat populației a ajuns la 135,445 miliarde de lei, o creștere de circa 3,85 miliarde de lei în aceeași perioadă din 2018, sub dinamica creditarii din 2018.

Creditele pentru locuințe au avut o dinamică anuală de doar 10,9%, de la rate de 13% anul trecut.

Creditul de consum este produsul care pierde viteză.

Ritmul este în scădere față de anul 2018, stocul a crescut cu doar 516 milioane de lei la miliarde de lei. Datele BNR arată că de la rate de 14% anul trecut, creditul de consum a scăzut la 9,9%.

În 2019, sectorul bancar a încorporat noi reguli, după ce Ministerul Finantelor a introdua “taxa pe lacomie” și BNR a hotarât să limiteze gradul de îndatorare al populației.

Din 1 ianurie 2019, nivelul maxim al gradului de îndatorare este de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută, în timp ce pentru pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale, potrivit BNR.

După patru luni de la decizia Băncii Centrale, se constată impactul direct asupra consumului, ea limitând practic cheltuielile pe credit ale populației.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)