Din 2021, Romania va fi doar al patrulea stat care va avea o femeie eroină națională pe o bancnotă

Pandemia de Covid-19 a amânat multe proiecte, inclusiv decizia BNR privind lansarea bancnotei românești ce va conține o personalitate femininăr. În 31 iulie 2019, Banca Națională a României anunța că va lansa în circulație, în cursul anului 2020, bancnota de 20 de lei, care va celebra pe Ecaterina Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial. Însă, pandemia a făcut imposibilă inițiativa lansată cu mulți ani in urmă.

După doi ani, în 24 septembrie 2021, europarlamentarul Corina Crețu a fost primul oficial care vorbește depre mult așteptatul eveniment.

” Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.
?Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania “Femei pe bancnote” – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.
??‍♀️Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.
? Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa și sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european,” a scris europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

DE REȚINUT

În iconografia bancnotelor pe care BNR le-a pus în circulație de-a lungul timpului au fost reprezentate și figuri feminine.

Spre exemplu, în 1950, România avea pe bancnota de 20 de lei un chip feminin. După 71 de ani, BNR va avea, din nou, o bancotă de 20 de lei ce va celebra tot o femeie. Diferența este că vom avea in circulație prima bancnotă cu un o femeie eroină, Ecaterina Teodoroiu. Astfel, România devine al 49 stat ce deține pe o bancnotă chipul unei femei (din 196 de state). Mai mult, din 2021, Romania va fi doar al patrulea stat care va avea o femeie eroină națională pe o bancnotă (doar Jamaica, Venezuela, Haiti mai au femei eroine pe bancote).

Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) decidea, în ședința din 30 iulie 2019., lansarea în circulație, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial.

Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.

Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească. Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Campania – “Femei pe bancnote”

În aprilie 2018, jurnalista de modă Janina Nectara lansa campania “Femei pe bancnote”. Jurnalista a gândit o platformă online și a redactat o petiție adresată Guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Campania “Femei pe bancnote” a insemnat votarea personalității istorice preferate și apoi semnarea petitiției adresate Băncii Naționale.

Până astăzi, campania a primit 20,962 de de voturi. Cele mai votate femei din Campanie sunt:

  1. Regina Maria – 5.769 voturi
  2. Regina Elisabeta – 2, 383 voturi
  3. Ana Aslan – 2,308 voturi
  4. Ecaterina Teodoroiu – 2.165 voturi
  5. Maria Tanase – 2, 014 voturi
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)